Kako da produžite trajanje vašeg domaćeg džema i ajvara?

1 min. čitanja

Jednostavan trik za sprečavanje plijesni na džemu

Zamislite da otvorite teglicu džema i umjesto da uživate u slatkom okusu, vidite zelenkasti sloj plijesni. Sigurno vam je poznat taj osjećaj frustracije kada vaš domaći džem ili ajvar postanu neupotrebljivi zbog ove neugodne pojave. No, postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da izbjegnete ovaj problem.

Nakon što otvorite teglicu džema, jednostavno je okrenite naopako prije nego je vratite u hladnjak. Time ćete postići da površina džema koja dolazi u kontakt s mikrobima bude pritisnuta uz poklopac, sprečavajući tako razmnožavanje bakterija i gljivica.

Ovo jednostavno rješenje nije primjenjivo samo na džem, već i na ajvar i druge namaze. Iako se možda čini kao sitan trik, on je zapravo vrlo učinkovit u sprečavanju plijesni na namazima. Isprobajte ga i uvjerite se sami u njegovu djelotvornost.

Sada, kada znate kako spriječiti da se vaš džem pretvori u nejestiv proizvod, možete uživati u miru znajući da će ostati svjež i ukusan sve do posljednjeg zalogaja.

Podijeli ovaj članak