Obilježena 26. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi

2 min. čitanja

Dvadeset trećeg maja prije dvadeset šest godina od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe. Zbog toga se taj datum u bosanskokrupskoj općini smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način. I ove je u organizaciji Općine Bosanska Krupa, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ i Organizacije RVI Bosanska Krupa obilježen pješačkim maršem, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i prigodnim programom na platou Kobiljnjaka.

Svečano obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca i starješina, predstavnika vlasti, građana, ispred Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca zajedno sa Amelom ef. Durakovićem proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Potom se pješice krenulo na Kobiljnjak, putem dugim skoro četiri kilometra.

Po dolasku učesnika marša koje je predvodio ratni starješina Asmir Hadžipašić – Asko svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

Prisutnima su se obratile ratne starješine 511. slavne bbr. Alija Kurtović i Asmir Hadžipašić. Podsjetili su na ratni put boraca, na najteže ali i najslavnije trenutke Krupljana. Zahvalili su se svima koji su došli na Kobiljnjak, posebno učesnicima marša među kojima je bilo mnogo mladih, te istakli kako je to jedan od načina da se proslavi značajna pobjeda, oda počast svima onima koji su u borbi za povratak u grad izgubili život.

U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

Za sve učesnike marša i goste, tradicionalno, na Kobiljnjaku je pripremljena večera – gulaš. Za razliku od ranijih godina, zbog epidemioloških mjera, nije održan kulturno-zabavni program.

Podijeli ovaj članak