Ministarstvo privrede USK u Bosanskoj Krupi prezentovalo Program poticaja razvoja male privrede za 2021. godinu

2 min. čitanja

Predstavnici Ministarstva privrede USK prezentovali su danas u Bosanskoj Krupi Program poticaja razvoja male privrede za 2021. godinu, odnosno već objavljene javne pozive čiji je cilj jačanje konkurentnosti subjekata, podrška novoosnovanim subjektima i podrška tradicionalnim i starim zanatima.

Naime, Vlada Unsko-sanskog kantona na sjednici održanoj 6. maja donijela je Program poticaja razvoja male privredu za 2021., na osnovu kojeg je 17. maja objavila javne pozive za podršku subjektima male privrede. U cilju otklanjanja nedostataka u prijavama na javne pozive i pojašnjenja samog načina apliciranja i uslova za prijavu, Ministarstvo privrede u općinama i gradovima USK ovoga četvrtka i petka organizira prezentaciju poziva. U pratnji ministrice privrede USK Samre Mehić i njenih saradnika bili su i predsjednici Privredne komore USK Enes Ružnić i Obrtničke komore Enes Arapović.

Ukupni fond sredstava za javne pozive je 1.900.000 KM. Jedan se poziv odnosi na privrednike koji svoju djelatnost imaju registriranu duže od godinu dana kao d.o.o. ili d.d. Drugi javni poziv odnosi se na subjekte male privrede koji su djelatnost registrirali od 16. marta odnosno od proglašenja pandemije i treći javni poziv se odnosi na tradicionalne i stare zanate koji su prvi put uvršteni u ovakav program poticaja. Sredstva se mogu utrošiti u nabavku opreme ili unutarnje uređenje sa vlastitim učešćem 20 do 50 % ovisno o kojem se pozivu radi i samo tradicionalni zanati mogu aplicirati za nabavku repromaterijala što je danas prilikom prezentacije naglašeno kao nemogućnost u prva dva poziva.

Rok za prijavu je 21. juni 2021. godine, a kompletan tekst javnih poziva sa kriterijima, potrebnom dokumentacijom i kontaktima za eventualna pitanja mogu se pronaći na stranici Vlade USK.

Podijeli ovaj članak