Knjiga „Sirovine animalnog porijekla“ autorica dr.sc Melise Oraščanin i dr.sc Edine Šertović nastala je kao rezultat praktičnog iskustva u dugogodišnjem radu sa studentima i želji da se studentima Biotehničkog fakulteta, na smjerovima Prehrambena tehnologija i Nutricionizam i drugim zainteresiranim čitaocima približi problematika sirovina animalnog porijekla.
Knjiga je sastavljena od 10 glavnih poglavlja, prikazanih na 227 stranica. Autorice su u pisanju koristile 187 referenci koje predstavljaju pregled novijih naučnih dostignuća iz ovog područja.
Knjiga je značajan doprinos nauci, informativna je i poučna, te kroz svoja poglavlja govori o stanju i perspektivama proizvodnje sirovina prehrambene industrije animalnog porijekla u BiH, govori o mlijeku kao o jednoj od najznačajnijih sirovina/namirnica, u preradi i ljudskoj prehrani, o mesu i prerađevinama od mesa, o ribama sa aspekta sistematike i najvažnijih uzgojnih vrsta ribe u BiH, te o jajima kao vrlo vrijednom nutritivnom izvoru hrane za čovjeka.
Autorice su i čitavo poglavlje posvetile i medu i drugim pčelinjim proizvodima, o njihovoj upotrebi od drevnih vremena do današnje savremene proizvodnje, o njihovim fizikalnim i hemijskim svojstvima, naučnim dokazima o zdravstvenom učinku za organizam čovjeka, kao i primjeni u prehrambenoj industriji.
Vrlo važna tema o kojoj se danas dosta piše i razgovara je i sigurnost hrane, gdje su autorice obuhvatile sve aspekte sigurnosti hrane u današnjim proizvodnim i tržišnim sistemima, uključujući najprije opis svih opasnosti koje se mogu naći u hrani, preko zakonodavnog okvira sigurnosti sve do standarda sigurnosti kao što su HACCP i različiti preduslovni programi.
Aspekti zaštite životne sredine u prehrambenoj industriji postaju sve važniji od kada se svijet suočava s rastućim ekološkim izazovima, te se u ovom štivu može pročitati vrlo značajna obzervacija i korisne informacije kako se nositi s promjenama naše životne sredine i uticaju na naš život.
Ovo je jedinstven materijal koji na cjelovit način obrađuje sirovine animalnog porijekla, u dobro odmjerenom obimu informacija i njihovom redoslijedu prikaza. Za svaku grupu sirovina animalnog porijekla koja uključuje mlijeko, meso, ribe, jaja i med prikazane su najvažnije historijske spoznaje o upotrebi u ljudskoj prehrani, svojstva svake grupe su opisana na način da su naglašena hemijska, fizikalna i senzorna svojstva, ali sa aspekta sirovine za prehrambenu industriju i sa aspekta nutritivne vrijednosti za čovjeka. Osim toga, za svaku grupu animalnih sirovina/hrane prikazani su osnove tehnologije prerade i vrste proizvoda koje se od njih dobiju, uključujući standardizaciju proizvoda kao i aspekte sigurnosti hrane i okolišne aspekte, istakla je u svojoj recenziji ove knjige, prof.dr. sc Vildana Alibabić.
Autorice navode za Krater da ova literatura objedinjuje najvažnije informacije o sirovinama/hrani animalnog porijekla, te da je značajna za, ne samo za studente Biotehničkog fakulteta, već i za poljoprivredni sektor, naročito za male proizvođače hrane animalnog porijekla kao što su obiteljska poljoprivredna gazdinstva ili čak i za one koji su uključeni u prodajne lance. Također, materijal dobro može poslužiti polaznicima master studija u području biotehničkih nauka ili drugim područjima nauke koji dijelom obuhvaćaju sektor hrane.