Bosanska Krupa: Prekvalifikacija i obuka, kao okosnica kvalitete metalne industrije

4 min. čitanja

Već nekoliko godina u Bosanskoj Krupi, zajedničkom saradnjom strukovne srednje škole, lokalne zajednice, privrednih društava s područja općine te ulagača, u ovom slučaju USAID organizacije,realizira se projekt obuke i osposobljavanja te prekvalifikacije radne snage s područja naše općine gdje se nude i otvaraju nova radna mjesta u metalo prepađivačkoj industriji.

I ove godine, Općina Bosanska Krupa, na čelu s načelnikom Arminom Halitovićem, podržala je ovaj projekt, ispred lokalne zajednice, i zajedno sa JU Srednja mješovita škola ‘Safet Krupić’ Bosanska Krupa, privrednim kompanijama iz Bosanske Krupe, resornim ministarstvom te biro-om rada, ponuditi neka rješenja za nezaposlene sugrađane, koji se mogu prekvalificirati i obučiti da budu CNC operateri i zavarivači.

”Mi danas šaljemo još jednu lijepu priču iz Bosanske Krupe, kada je u pitanju razvoj, kada je u pitanju privreda, proizvodnja i taj realni sektor. Jedna odlična saradnja sa srednjoškolskim centrom ‘Safet Krupić’, koja već dugi niz godina radi na ovakvim projektima i lokalna uprava je tu da podrži i ove ali i sve slične aktivnosti. Metalni sektor je kod nas u zamahu. Ograničavajući faktor daljeg razvoja tog metalnog sektora su ljudski resursi i mi kroz ovaj i ovakve slične projekte pokušavamo da izvršimo prekvalifikaciju i obuku novih radnika koji će u budućnosti raditi na području općine Bosanska Krupa u metalnom sektoru” – ističe načelnik Halitović.

Ispred USAID-a govorio je Fuad Ćurčić, direktor USAID WHAM projekta, koji je naglasio bitnost saradnje lokalne zajednice sa školama te mogućnosti obuke i prekvalifikacije mladih ljudi, ali i žena, kojima će ovo biti odlična prilika da iznađu neka bolja rješenja za opstanak i rad na našim prostorima.

”USAID inače radi podršku malim i srednjim preduzecima za zapošljavanje radne snage. Nama je cilj kroz ovaj projekta da pomognemo obuku radne snage u sektoru metala, za zavarivače i CNC operatere. Posebno nam je impresivna saradnja škole, lokalne privrede, općine, svi su se uključili u proces obuke nove radne snage. Posebno nam je drago da možemo da podržimo troškove te obuke” – kaže Ćurčić.

Dvadeset CNC operatera i 35 varioca imaće priliku da nakon obuke, bude zaposleno u nekom od preduzeća koji će biti dio ovog projekta, a svi zainteresirani će se moći prijaviti na konkurs koji će uskoro biti dostupan. Direktor Mješovite srednje škole Safet Krupić kazao je da je ovo samo nastavak dosadašnje prakse i da će ovaj projekt, kroz dvije različite faze, iznjedriti novu, kvalitetnu radnu snagu.

”Ovo je nastavak rada gdje pokušavamo biti društveno korisni i prateći potrebe tržišta rada i privrede Bosanske Krupe, pokušavamo deficitarna zanimanja da i osposobljavamo. Radimo ovaj projekt koji će obučiti 20 CNC operatera i 35 zavarivača, gdje je prednost što će zavarivači biti testirani na kraju i dobiti Europski atest za zvanje zavarivač”– ističe Kulenović.

Potpisivanje ugovora upriličeno je u prostorijama Centra za podršku poduzetništvu Bosanska Krupa, a projekt vrijedan oko 96.000KM biće još jedna svijetla tačka metalne industrije u Bosanskoj Krupi, koja ima već određenu vrijednost i postojanost na području naše općine.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak