Roza otvorena vrata u kompaniji Krupa Kabine nadmašila očekivanja

2 min. čitanja

Dan otvorenih vrata za žene, u kompaniji Krupa Kabine u Bosanskoj Krupi, kako su oni nazvali ‘Roza otvorena vrata’, privukao je mnogo pažnje i interesovanja, gdje je u samim jutarnjim satima, kada je i počela ova aktivnost, oko 50 žena čekalo ispred prostorija kompanije, u želji i nadi da će to biti njihovo novo zaposlenje.

Kako ističu iz kompanije, prije svega žele podići svijest i značaju žena i njihovom socio-ekonomskom učešću u društvu, pa i ponuditi neka rješenja za nezaposlene žene koje su voljne raditi poslove koje ova kompanija nudi. Aida Fojnica, koja je organizirala Roza otvorena vrata, istakla je da je veoma mali broj žena u metalnoj industriji, ali da tako ne mora biti.

”Mi smo željeli osvijestit žene, da one mogu, da prilike postoje i da se trebaju više uključiti u socijalno-ekonomsko društvo u kojem živimo. Mi smo 50 posto svijeta, u kojem živimo. I ne samo da nosimo porodicu, već možemo doprinijeti i društvu i svojom platom, sa svojim znanjem i trudom. U metalnoj industriji su većinom zaposleni muškarci, pa smo htjeli da pokažemo da i u jednoj metalnoj industriji, kao što su to Krupa Kabine, ima mjesta za njih” – ističe Fojnica.

Velika zainteresiranost žena za ovu kompaniju, za poslove koje nude i mogućnosti za osposobljavanje, učenje i moguću prekvalifikaciju, tek su jedna od bitnih čimbenika dobrog rada ove kompanije. Ističu da posla ima, različitih zanimanja i sfera rada, a da su žene dobrodošle u svim tim segmentima, ovisno o njihovom interesovanju, znanju, umijeću i vremenu koji mogu uložiti. Socio-ekonomsko osnaživanje žena, ističe gospođa Fojnica, jedno je od glavnih ciljeva ovog projekta, koji provode Krupa kabine, a potom i kvalitetniji život i doprinos zajednici, koje žene itekako mogu postići, svojoj ekonomskom neovisnošću ali i doprinosom.

RadioBK

Podijeli ovaj članak