Bosanska Krupa: Potvrđena optužnica protiv Anite Agić instruktora auto-škole i Edhema Hadžipašića ispitivača Ispitne komisije Ministarstva obrazovanja USK-a zbog primanja dara

2 min. čitanja

Potvrđena optužnica protiv Anite Agić instruktora auto-škole i Edhema Hadžipašića ispitivača Ispitne komisije Ministarstva obrazovanja USK-a zbog primanja dara

 

Rješenjem Općinskog suda u Bosanskoj Krupi od 02.10.2023.godine potvrđena je optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Anite Agić instruktora auto-škole iz Cazina i Edhema Hadžipašića ispitivača Ispitne komisije Ministarstva obrazovanja USK-a iz Bihaća zbog krivičnog djela iz člana 380.stav 2. Primanje dara ili drugog oblika koristi Krivičnog zakona Federacije BiH.

 

Optuženoj se stavlja na teret da je dana 14.07.2020.godine u Bosanskoj Krupi u svojstvu instruktora auto škole s ciljem da pribavi korist za kandidate auto-škole S.M. i B.E. kako bi položili vozački ispit C1 kategorije, svjesna da ne smije protuzakonito posredovati u davanju dara službenoj osobi, a što je htjela, uzela novac u iznosu od 50,00 eura od kandidata B.E. i 100,00 KM od kandidata S.M. koji je prethodno i tražila od njih te isti proslijedila optuženom Edhemu Hadžipašiću, ispitivaču Ispitne komisije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a nakon čega je optuženi Hadžipašić omogućio kandidatima da polože vozački ispit C1 kategorije.

 

Rezultati posebnih istražnih radnji, istovjetni iskazi svjedoka, priznanje optužene i materijalni dokazi potvrđuju postojanje osnovane sumnje o izvršenja krivičnih djela iz čl. 380. stav 2. KZ FBIH u vezi sa čl. 55. KZ FBIH, kako je to prezentirano činjenično i pravno optužnicom.

 

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Podijeli ovaj članak