Bosanska Krupa dobija status grada

2 min. ─Źitanja
Odluku Federalne vlade ─Źelnici Bosanske Krupe su primili s odu┼íevljenjem uvjereni da ─çe im status grada u budu─çnosti donijeti mnoge beneficije.

Vlada FBiH je na ju─Źer odr┼żanoj sjednici prihvatila inicijativu za izradu i dono┼íenje Zakona o Gradu Bosanska Krupa.

U obrazlo┼żenju inicijative izme─Ĺu ostalog je navedeno da Op─çina Bosanska Krupa ima bogato kulturno┬şhistorijsko i prirodno naslije─Ĺe, te da je njeno podru─Źje bilo naseljeno jo┼í u prahistoriji.

Predstavnici ove lokalne zajednice vijest su primili sa oduševljenjem uvjereni da će im status grada u budućnosti donijeti mnoge beneficije.

Na─Źelnik Armin Halitovi─ç vjeruje da ─çe Bosanska Krupa zaista postati grad, te da ─çe opravdati titulu koja joj, kako ka┼że, u budu─çnosti mo┼że donijeti mnoge beneficije, otvoriti vrata koja su do sada bila zatvorena.

“Status grada daje mogu─çnost direktnog pristupa evropskim fondovima, oja─Źavanje partnerskog odnosa prema drugim gradovima u BiH i regiji, ali i prednosti prilikom kandidiranja projekata prema me─Ĺunarodnim donatorima. Progla┼íenje gradom bit ─çe nam stimulans da stvaramo jo┼í bolje uslove i tako opravdamo ukazano povjerenje”, dodaje na─Źelnik Halitovi─ç.

Vlada je utvrdila da Bosanska Krupa ispunjava uslov da gradom bude progla┼íena kao op─çina od posebnog historijskog i kulturnog zna─Źaja, a u skladu s ─Źlanom 5. stav 4. Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH, a Federalno ministarstvo pravde odredila je kao nosioca izrade nacrta zakona.

“Inicijativu prema vlastima vi┼íih nivoa mi smo uputili prije dvije godine. Nadamo se da ─çe Federalno ministarstvo pravde br┼że reagovati kod izrade nacrta zakona, da ne─çemo morati toliko ─Źekati na usvajanje zakona na Parlamentu FBiH gdje o─Źekujem doprinos i maksimalan anga┼żman poslanika iz Bosanske Krupe”, zaklju─Źuje na─Źelnik Halitovi─ç.

Ina─Źe, nakon progla┼íenja, op─çinski vije─çnici postaju gradski, a na─Źelnik postaje gradona─Źelnik i gradovi preuzimaju prava i obaveze dosada┼ínjih op─çina kao pravni sljedbenici.

Podijeli ovaj ─Źlanak