“Balada o Greti i Migfoldu”

3 min. čitanja

Kratki roman „Greta „ Faruka Šehića dobio je i svoje hrvatsko izdanje.

Podsjetimo se:

„Dobro je čitati … Kao primarni osjećaj nakon čitanja ove knjige bih volio da bude to da čitatelji osjete to magijsko i čarobno u sebi. Da shvate da ne moraju biti stalno namrgođeni. I da uživaju u tekstu, prvenstveno, kao kad roniš kroz osvježavajuću vodu“ – rekao je Faruk Šehić u jednom intervjuu za svoju knjigu „Greta“.

Kratki roman „Greta“ Faruka Šehića objavila je Izdavačka kuća Buybook 2021.godine. U proteklih dvadeset godina Šehić je objavio knjige – „Pjesme u nastajanju“, „Hit depo“, „Pod pritiskom“, „Transsarajevo“, „Apokalipsa iz Recycle bina/Dodatne scene“, „Knjiga o Uni“, „Moje rijeke“ i „Priče sa satnim mehanizmom“. Za roman „Knjiga o Uni“ je dobio Nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman i Nagradu Evropske unije za književnost. Sa likom i postojanjem Grete upoznali smo se u Šehićevoj knjizi „Priče sa satnim mehanizmom“.

Kao i kod „Knjige o Uni“poslije bosanskohercegovačkog izišlo je izdanje za hrvatsko tržište.

Naslovnica hrvatskog izdanja romana “Greta” u izdanju Naklade Ljevak i pod drugim nazivom “Balada o Greti i Migfoldu”sadrži 14 novih ilustracija koje nisu bile u sarajevskom izdanju ove knjige. Knjigu je uredio Nenad Rizvanović. Ilustracije su Lejle Zjakić, a dizajn naslovnice je uradila Ana Pojatina prema Lejlinoj ilustraciji.

Greta” Faruka Šehića duži je kratki roman koji ima i svoju pretpovijest. Istoimena priča, naime, objavljena je u zbirci “Priče sa satnim mehanizmom” i, prema priznanju autora, oduvijek je od nje htio napraviti nešto više. Nadopisati je, razraditi, proširiti… Kako je riječ o priči, odnosno naslovnoj junakinji, koja za njega ima iznimnu intimnu vrijednost. Na poticaj Semezdina Mehmedinovića, koji je od njega naručio novelu, i to je bio “znak”, da Greti, ženi koja je imala značajnu ulogu u njegovu odrastanju i naučila ga, još kao dječaka, da bude hrabar, posveti pripovijest koja je na kraju nadrasla naručeni broj riječi, postavši pravi mali roman koji se skladno stopio s ilustracijama mlade umjetnice Lejle Zjakić iz Bosanske Krupe.

U rukama i čitaoci na hrvatskom tržištu dobijaju rijetku knjigu: i po dubini, i po stilu (koji ostavlja podbuhlo priče-pričanje inih daleko iza svojih leđa) a, bogami, i po odvažnosti. Knjigu o svjetlosti. U njoj ni nauka ni religija ne uspijevaju da objasne ono sto Šehić mistično hvata Gretom, i to najviše glasom svijesti koja nam cijelu tu priču pripovijeda.

„To je kratki je roman prefinjene poetske ljepote koja nastaje na mjestu zločina, još jedno književno ostrvo u Arhipelagu Šehić, tom čudesnom predjelu namenjenom osjetljivim čitaocima koji su sačuvali sposobnost da se dive ljepoti „osakaćenog svijeta“.

„Jeste da je ratno stanje samo 400 kilometara od nas ali knjige treba i dalje da izlaze, sada i više nego kada je bio navodni mir“-kazao je Faruk Šehić

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak