Zvizdić: Svijet treba znati da smo mi na rubu strpljenja, probali smo sve, vrijeme za dogovor curi

4 min. čitanja

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da je u Bosni i Hercegovini na sceni nastavak antibosanske i anticivilizacijske politike koja se provodi duži niz godina, sa posebnim intenzitetom u posljednjih četiri ili pet godina u odnosu na zakon o zabrani negiranja genocida koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Zvizdić je istakao da antibosanski i anticivilizacijski orjentirani političari nisu glasali na sjednici Vijeća ministara BiH za proglašenje dana žalosti povodom 11. jula i obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

– To je ustvari situacija sa kojom se Bošnjaci na ovim prostorima suočavaju, ne samo od perioda zadnje agresije, već praktično u posljednjih 150 godina. U posljednjih 150 godina Bošnjaci na prostorima BiH i Zapadnog Balkana su bili izloženi brojnim pritiscima, zločinima, omalovažavanju, zločinima koji nisu ili su nedovoljno dokumentovani ili se o njima nije smjelo pričati i pisati kao što je to bilo poslije Drugog svjetskog rata. U Drugom svjetskom ratu je ubijeno oko deset posto bošnjačke populacije na najsvirepiji način od strane četnika pod vodstvom Draže Mihailovića i uopće od strane četničke ideologije prisutne na ovim prostorima u tom periodu. Danas svjedočimo da spomenike Draže Mihailovića i njegove murale možemo vidjeti diljem BiH, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je kazao da je i tokom posljednje agresije na BiH došlo do masovnih zločina nad Bošnjacima na području cijele BiH, a da su neki zločini na identičan način i identičnom zločinačkom metodom ponovljeni nad civilima Bošnjacima u Foči, Višegradu, Bratuncu, Srebrenici i drugim gradovima.

Kada je riječ o genocidu u Srebrenici, Zvizdić je kazao da se radi o planetarnom zločinu i prvom genocidu koji je izvršen nakon Drugog svjetskog rata te genocidu koji ima zvanične i obavezujuće presude od srane najvišeg sudskog organa na svijetu.

– Više od 50 zločinaca osuđeno je na više od 700 godina zatvora, a to je jedan od najkvalitetnije, najdetaljnije dokumentovanih zločina genocida u historiji čovječanstva i sada zvanična politika koju predvode kadrovi SNSD-a želi da negira genocid koji ima presude međunarodnog suda, koji je dokumentovan do najsitnijeg detalja i koji priznaje čitav civilizirani svijet, osim onih koji i dalje žele da slijede velikodržavnu i četničku ideologiju, kazao je Zvizdić, javlja Anadolija.

Zvizdić je naglasio kako se tu radi o namjeri tih antibosanskih krugova da se napravi revizija historije, da se iskrive relevantne historijske činjenice, da se ne prizna zločin i da se negira istina.

Podsjetio je Zvizdić i na izreku da oprost nije obaveza žrtve, niti je pravo počinioca te poručio da bi oprost za takav ogroman, planetarni zločin, značio gubitak dostojanstva.

– Takvu stvar ne možemo oprostiti i činjenica da oni koji su antibosanski i anticivilizacijski orjentirani nisu glasali na Vijeću ministara da se 11. juli proglasi danom žalosti u BiH. Podsjećam da je u vrijeme dok sam ja bio predsjedavajući Vijeća ministara usvajana odluka o proglašenju dana žalosti za 11. juli, što govori da je u ovom trenutku na djelu jedna antibosanska i anticivilizacijska politika, kazao je Zvizdić.

Također je kazao da to treba da znaju svi prijatelji Bosne i Hercegovine diljem svijeta.

– To naši prijatelji diljem svijeta treba da znaju, da smo mi na rubu strpljenja, da smo probali sve modele razgovora, dogovora, dijaloga i kompromisa i da jednostavno curi vrijeme za bilo kakav dogovor sa onima koji su antibosanski, a proruski orjentirani. Zbog toga kao posljedicu imamo negiranje genocida i neadekvatan odgovor Tužilaštva BiH na flagrantno kršenje zakona kojim je zabranjeno negiranje genocida, zaključio je Zvizdić.

Podijeli ovaj članak