Zvizdić o kandidatskom statusu: Donijet će novu, evropsku energiju za BiH – novu nadu i optimizam

3 min. čitanja

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine oglasio se nakon što je odlučeno da Bosna i Hercegovina dobiva kandidatski status za pristup EU.

“Na današnjoj sjednici Evropskog vijeća odlučeno je da se Bosni i Hercegovini odobri kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. To znači da je danas Bosna i Hercegovina, trajno i nepovratno postavljena na tračnice koje vode ka EU uz istovremeno otvaranje potpuno novog odnosa između BiH i Evropske unije

To će značiti i nove investicije i kredibilan pristup realizaciji svih obaveza na putu evropskih integracija, kako od strane predstavnika EU tako i od strane predstavnika budućeg Vijeća ministara BiH i PSBiH.

Smatram da nam je u vremenu koje dolazi potrebna politička stabilnost i postizanje konsenzusa o pitanjima koja ce omogućiti evropski i ekonomski napredak BIH. 

Potrebno nam je i ispravno razumijevanje da nam je neophodno preuzimanje pravne stečevine EU kako bi u svim segmentima uredili bh. društvo. U konačnici, napredak na putu evropskih integracija je, uz ekonomski razvoj i jačanje vladavine prava, primarna obaveza političara u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prema građanima koji u svakoj anketi izražavaju dominantnu želju da vide BiH u EU.

Vijeće ministara BiH kojim sam predsjedavao je u periodu od 2015. do 2019. uspješno realiziralo sve obaveze sa evropske agende za BiH. Te godine su bile godine istinskog napretka na evropskom putu. Poslije više godina zastoja stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, usvojena je reformska agenda za BiH za 2015 – 2018., a Vijeće ministara je realiziralo 90 posto predviđenih mjera, ciljeva i aktivnosti: predali smo zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, potpisali smo Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici, odgovorili smo na Upitnik Evropske komisije koji je imao više od 4000 pitanja, usvojili smo 26 cjelodržavnih strategija (transportnu, energetsku, ruralnog razvoja i poljoprivrede, zaštite okoliša, upravljanja granicom itd). 

S pravom smo tada očekivali dobijanje statusa kandidata, ali je taj momentum, nažalost, propušten. 

Današnji dan je početak jednog novog poglavlja u odnosima između BiH i EU i jedan jasan signal da su vrata EU otvorena za BiH i za zapadni Balkan. Kandidatski status je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu i siguran sam da će donijeti novu evropsku energiju za BiH, novu nadu i novi optimizam”, poručio je Zvizdić.

 

 

Podijeli ovaj članak