Zrak danas u većini gradova umjereno zagađen: Pogledajte kakvo je stanje u glavnom gradu BiH

2 min. čitanja

Narednih dana u BiH se očekuje postepeno povećavanje koncentracija zagađujućih materija (lebdećih čestica i sumpordioksida) u zraku sa izraženim dnevnim oscilacijama stanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Odsjeka za kvalitet zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH.

Također upozoravaju da će, kako vrijeme bude odmicalo, svaka stabilizacija atmosfere u narednom jesenjezimskom periodu garantovati i brže narušavanje kvaliteta zraka.

Prema mjerenjima u 12.00 sati danas je zrak u većini bh. gradova umjereno zagađen tako je indeks kvaliteta zraka u Tuzli iznosio 100, Kaknju 98, Sarajevu 94, Zenici 91 itd…

U fotogaleriji pogledajte šta je zabilježila kamera našeg fotoreportera u glavnom gradu naše zemlje.


image


Didier Torche/Oslobođenje/

image


Didier Torche/Oslobođenje/

image


Didier Torche/Oslobođenje/

image


Didier Torche/Oslobođenje/

image


Didier Torche/Oslobođenje/

image


Didier Torche/Oslobođenje/

image


Didier Torche/Oslobođenje/

U ovakvim uvjetima upozorava se kako neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka te da te osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Kvalitet zraka danas je dobar na području Hadžića – indeks kvaliteta zraka u 12.00 sati iznosio je 29, Jajca, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 33, te Bihaća i Livna u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 42. 

Tokom vikenda kvalitet zraka u Bosni i Hercegovini je bio znatno bolji nego prethodne dvije sedmice. Promjena vremena sa vjetrom i padavinama je uvjetovala dobar do umjereno zagađen zrak na mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Tokom subote gotovo da nije bilo prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti. Izuzetak su bile koncentracije sumporvodika u Visokom i Maglaju, ali i one su bile daleko niže od onih koje mogu negativno uticati na zdravlje ljudi.

Podijeli ovaj članak