“Živjela sloboda” – Na Kongresu Naše stranka usvojena Programska deklaracija

2 min. čitanja

Na Kongresu Naše stranke koji se održava danas, usvojena je Programska deklaracija. Na samom početku Deklaracije, istaknut je pojedinac, građanin/građanka te ostvarenje njegovih i njenih prava i potencijala.

Dalje se navodi borba protiv korupcije, kriminala i klijentelizma, nasuprot čemu je istaknuta meritokratija: „Da bi omogućili stvaranje ambijenta koji bi izvukao našu zemlju iz kleptokracijskih težnji kojima nažalost svjedočimo već predugo vremena, pri tome gubeći neprocjenjivu demografsku supstancu, Naša stranka će nastaviti beskompromisnu borbu protiv korupcije, kriminala i klijentelizma stvarajući pravedno društvo bazirano na meritokraciji koja neće zavisiti od hirova političkih lidera, nego kapacitiranih institucija sistema.“

– Ekonomski napredak je također naglašen kao jedan od prioriteta, ali on mora biti potpuno usklađen s brigom prema okolini i prirodi, navodi se u Deklaraciji.

Također, obrazovanje je jedan od prioriteta Naše stranke a njegov napredak mora se ogledati prije svega u snaženju kompetencija učenika i učenica za poslove današnjice a ne njihovom isključivom učvršćivanju u identitarnim matricama kojima pripadaju ili „brojanju krvnih zrnaca“, kako stoji u Deklaraciji Naše stranke.

Deklaracija se završava pozdravom: „Živjela sloboda“.

Podsjećamo, na Kongresu će danas biti izabran predsjednik Naše stranke a kandidat za tu poziciju je aktuelni predsjednik Edin Forto. Također, bit će izabrano troje potpredsjednika a kandidati su: Alen Girt (vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva), Amir Hasičević (ministar trgovine u Vladi FBiH), Behija Kulović (zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona), Damir Arnaut (zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH), Mersiha Jogunčić (vijećnica u Gradskom vijeću Gračanice) i Vildana Bešlija (zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo).

 

Podijeli ovaj članak