Naučni simpozij o razvojnim aspektima Bosne i Hercegovine: Rasprave, ideje i mreže za budućnost

4 min. čitanja

Naučni simpozij pod nazivom “Razvojni aspekti BiH” nedavno je završen u Bihaću, a u okviru ekonomskog panela jedan od izlagača bio je magistar ekonomije Samir Jašaragić iz Bosanske Krupe. Nakon simpozija, odlučili smo porazgovarati s gospodinom Jašaragićem o njegovom izlaganju i općenito o temama koje su ga zainteresirale.

Magistar Jašaragić ističe da je društveno-ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine jedna od ključnih tema za sadašnjost i budućnost zemlje, te da je to bio jedan od razloga zašto je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) organizirala ovaj naučni simpozij. Akademik Husein Muratović, koji je bio jedan od inicijatora simpozija, postavio je ciljeve konferencije, a to su definiranje razvojnih politika i utvrđivanje prioriteta razvoja. Panel diskusije i izlaganja eminentnih naučnika su nastojali pružiti odgovore na pitanje kojim putem bi se trebao kretati razvoj Bosne i Hercegovine.

Simpozij je podijeljen na pet panela koji su se bavili politikom, ekonomijom, pravom, kulturom i sociologijom, jer su to društvene nauke koje oblikuju budućnost svake zemlje. Gospodin Jašaragić ističe da je bilo inspirativno slušati izlaganja i sudjelovati u debatama s intelektualcima iz Bosne i Hercegovine i regije. Međutim, ono što je posebno istaknuo je neformalno druženje tijekom simpozija, gdje je mogao razmijeniti mišljenja s ljudima s velikim životnim i intelektualnim iskustvom.

 

Na pitanje o trajnoj upotrebnoj vrijednosti ovog skupa, magistar Jašaragić ističe da će se izlaganja i rasprave objediniti u Zbornik radova sa simpozija, koji bi trebao biti koristan za sve one koji se bave temom razvoja Bosne i Hercegovine. Osim toga, stvorena je neformalna mreža panelista koja će biti temelj za buduću naučnu saradnju, a učesnici iz regije su izrazili želju da se ponovno okupe na sličnim skupovima, ali i da posjete Bihać i Unu s obiteljima.

Gospodin Jašaragić je izložio temu “Upravljanje projektnim ciklusom – Project Cycle Management” kao svoje izlaganje na simpoziju. Istaknuo je da je ova metodologija važan instrument u razvojnom potencijalu Bosne i Hercegovine, posebno u kontekstu dobijanja kandidatskog statusa i pristupa fondovima Europske unije. Financiranje razvojnih projekata iz EU fondova pruža mogućnosti za promjene u okolini, standardima i životnom standardu te doprinosi konkurentnosti privrede i pravednijem društvu. Magistar Jašaragić ističe da je upravljanje projektnim ciklusom nezaobilazna metodologija za uspješnu realizaciju projekata financiranih sredstvima EU-a.

Na pitanje o njegovom interesovanju za ove teme, gospodin Jašaragić objašnjava da je njegov magistarski rad bio vezan za financiranje projekata bankarskim kreditima, obveznicama i dionicama, a mentor mu je bio akademik Muratović. Kao veteran proteklog rata, osjeća obavezu da svoje intelektualne kapacitete angažira na razvoju Bosne i Hercegovine, posebno na projektima financiranim iz EU fondova. Osim toga, interesiraju ga područja ekonomskog razvoja, geoekonomije i geopolitike.

Razgovor s magistrom Samirom Jašaragićem otkrio je važnost i vrijednost naučnih simpozija kao foruma za raspravu o razvojnim aspektima Bosne i Hercegovine. Simpozij je omogućio intelektualnu razmjenu mišljenja, formiranje mreže stručnjaka te objedinjavanje znanja i ideja u Zborniku radova. Nadamo se da će ovi napori doprinijeti daljnjem razvoju Bosne i Hercegovine i ostvarivanju njenih potencijala.

Podijeli ovaj članak