Za sve žene danas protesti širom BiH – “Nijedna više, dosta! – Naš bol vaš je sram!”

3 min. čitanja

Danas će se u Bihaću, Banjoj Luci, Gračanici, Tuzli, Sarajevu, Zenici i Stocu, na poziv mreže udruženja žena, održati mirni protesti pod nazivom “Nijedna više, dosta! – Naš bol vaš je sram!” povodom nedavnog ubistva u Bihaću kada je suprugu udavio muž. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. ubijeno je više od šezdeset žena. Koliko njih je izgubilo život u tišini, to i ne znamo, navodi se u pozivu.

Dženazom u Bužimu Krajina se jučer u suzama oprostila od 32-godišnje Edine (Zjakić) Odobašić, čiji je mladi život ugašen rukama njenog muža Enesa. Za njim je potraga obustavljena nakon što je jučer ujutro njegovo tijelo, obješeno na drvetu pored Une, pronašao ribar koji je potom pozvao policiju. Vjeruje se da je izvršio samoubistvo. 

– Protestovaćemo širom BiH, jer tako je dogovoreno na koordinacionom tijelu ženske mreže, a povodom nemilog događaja u našem gradu. On je potvrda da naše institucije ne rade svoj posao onako kako nalaže zakon, dakle sve institucije. Jer, ne može se desiti da žena traži pomoć u policiji ili u centrima za socijalni rad a da joj oni kažu: “Hajde ti kući, to nije ništa”! Naše institucije su ovdje najodgovornije, kazala nam je Enisa Raković, izvršna direktorica udruženja Glas žene iz Bihaća.

Mreža žena danas će na protestima iznijeti zahtjeve, a oni su uvođenje pravne definicije femicida i njegovo tretiranje kao krivičnog djela u pravnim aktima, usklađivanje krivičnih zakona sa Istanbulskom konvencijom koja je ​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i revidiranje kaznenih praksi. Tu su i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole, te se traži dosljedna primjena zakona, a u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja, kao posljedice nasilja u porodici, da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

– Žena je ubijena zato što je žena, zato što se na nju gleda kao na potrošnu robu. Mi nismo vaše majke, supruge, sestre, kćerke. Nismo ničije privatno vlasništvo. Mi smo svoje, bučne i odlučne da odbranimo jedna drugu, poručuju organizatorice.

Podijeli ovaj članak