Fotografija iz bh. grada postala viralna: Automobili blokirani “kandžama” izazvali brojne reakcije

2 min. čitanja

Na društvenim mrežama tokom jučerašnjeg dana pojavila se fotografija iz Turalibegove ulice u Tuzli gdje su u blizini zgrade MUP-a TK-a uposlenici JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla “kandžama” blokirali pet automobila.

Veliki dio javnih površina u Tuzli namijenjen je za parkiranje automobila, parking je podijeljen u tri zone, za koje su formirane i posebne cijene po satu. Javni parking je u nadležnosti Javnog preduzeća Saobraćaj i komunikacije, a cijene parkinga su među najnižim u Bosni i Hercegovini. Kako piše Tuzlanski.ba, cijena jednog sata parkinga kreće se od 0,50 KM do 2,00 KM zavisno od zone u kojoj se automobil parkira.

U Tuzli ne postoji takozvani pauk, stoga za vozače koji nisu na vidljivo mjesto istakli potvrdu o plaćenom parkingu ili isti nisu uplatili putem SMS aplikacije, djelatnici SIK-a blokiraju vozilo postavljanjem “kandže” na jedan od točkova.

Deblokada vozila, ujedno i kazna iznosi 15 KM i plaća se ili na licu mjesta po dolasku djelatnika SIK-a ili naknadno putem uplatnice. Veliki broj građana Tuzle pridržava se uslova i načina parkiranja a nemali je broj i onih koji su po posebnim stanarskim pogodnostima kupili godišnje parkirne karte.

Blokada pet automobila u nizu nije prizor koji se u gradu soli može vidjeti svakodnevno, a pojedini pretpostavljaju da su u pitanju vozila uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova čija se zgrada nalazi u neposrednoj blizini. Komentari korisnika društvenih mreža su podijeljeni. Dok jedni osuđuju čin neplaćanja kazni, drugi ga pak opravdavaju pronalazeći razne izgovore za kršenje propisa. 

Podijeli ovaj članak