Vukanović prebrojao 54 koraka od NSRS i otkrio lokaciju obraćanja okupljenima: Otvorena Skupština

2 min. čitanja

Skupština na otvorenom će se ipak održati na platou ispred Narodne skupštine Republike Srpske, iako Policijska uprava Banjaluka prvobitno nije odobrila ovaj skup. Naime, šef klubova poslanika SDS, Vukota Govedarica, izjavio je da će se poštovati zakonska distanca od štićenog objekta, ali da će skup ostati na lokaciji kod NSRS.

Skupština na otvorenom je trebala biti održana kao način da se istaknu teme nesprovođenja zaključaka parlamenta. Međutim, Policijska uprava Banjaluka je zabranila održavanje skupa iako je prvobitno bilo odobreno. Opozicioni političari su izrazili svoje nezadovoljstvo ovom odlukom i naglasili da žele afirmisati otvoreni parlament koji nisu mogli održati unutar Narodne skupštine.

Šefovi klubova poslanika SDS, PDP i Liste za pravdu i red, Vukota Govedarica, Igor Crnadak i Nebojša Vukanović, sastali su se prije konferencije za medije s Manuelom Saracinom, specijalnim izaslanikom njemačke Vlade za Zapadni Balkan. Na sastanku su naglasili privrženost tri partije Dejtonskom sporazumu i neophodnost organizovanja poštenih i fer izbora u BiH.

Šef Kluba poslanika PDP, Igor Crnadak, istakao je da je apsolutni prioritet Republika Srpska, njene nadležnosti, položaj u okviru Dejtona, imovina, institucije i mehanizmi zaštite. Dodao je da je opredjeljenje za nastavak reformi i ulazak Republike Srpske u Evropsku uniju, te da se želi da dominiraju institucije, a ne pojedinac.

Manuel Saracin se sastao i sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, te su razgovarali o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Također, razgovarali su o ratifikaciji trećeg sporazuma o mobilnosti i pridruživanju Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj bezbjednosti. Saracin je naglasio razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u Republici Srpskoj koje finansira Njemačka.

Očekuje se da će skupština na otvorenom biti mirna, a organizatori ističu da žele samo da se istaknu teme koje se tiču nesprovođenja zaključaka parlamenta. Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati i hoće li biti eventualnih incidenata tokom skupa.

Podijeli ovaj članak