Visoka zvaničnica Njemačke: Podržavamo Christiana Schmidta, ne damo svoj novac Republici Srpskoj

2 min. čitanja

Anna Luhrmann, ministrica za Evropu i klimu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, izjavila je da Njemačka podržava odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Christian Schmidt ima punu podršku Vlade Njemačke, kao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Želim Vas podjetiti da je, kada je prvi put iskoristio Bonske ovlasti kako bi osigurao održavanje izbora, to je odista bilo neophodno. Da on nije mobilizirao neophodna finansijska sredstva, te da nije donio izmjene Izbornog zakona BiH u segmentu integriteta izbornog procesa, mislim da bi teško bilo da se glasanje uopće i održi, rekla je Luhrmann, izbjegavši odgovor o korištenju bonskih ovlasti u izbornoj noći.

Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ona kaže da je njegovo ponašanje problematično.

– U proteklim godinama on je stalno govorio o otcjepljenju. To uopće ne doprinosi konstruktivnoj i mirnoj budućnosti države.  Njemačka je to sasvim jasno rekla. Mi ne damo svoj novac Republici Srpskoj, snažno smo zagovarali i da mu EU uvede sankcije, ali nismo mogli osigurati većinu za takvu odluku. Iskreno se nadam da će civilno društvo BiH naći načine da prevlada ove tenzije i naći način naprijed koji poštuje zahtjeve i prava svih za bolju budućnost, kazala je ona u intervjuu za kosovski Kanal 10.

Kada je riječ o izbornim pobjednicima, Luhrmann je poručila da pred njima stoji zadatak ispunjavanja reforme kako bi BiH dobila kandidatski status.

U tom kontekstu posebno je istakla aktivnosti koje će poboljšati stanje vladavine zakona, donijeti rezultate u borbi protiv korupcije.

Podijeli ovaj članak