(VIDEO) Uklonjena jedna od spornih tabli o Istočnom Sarajevu i “Srbima koji su morali napustiti grad”

2 min. čitanja

Ova tabla je postavljena u zaštićenim područjima KS, nelegalno, bez dozvole, bez bilo kakvih saglasnosti. Nalazi se na teritoriji FBiH, odnosno Kantona Sarajevo, kazao je ministar Almir Bečarević

Po nalogu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja KS, jutros je izvršeno uklanjanje jedne od tabli koje je postavila gradska administracija Istočnog Sarajeva 30. juna 2023. godine.

Nakon izvršenih provjera utvrđeno je da se tabla na magistralnoj cesti M5 sa natpisom „Dobro došli u Grad Istočno Sarajevo Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo“ nalazi na području Federacije BiH.

Jutros su, kako javlja Patria, radnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja došli na lice mjesta i uklonili spornu tablu.

– Ova tabla je postavljena u zaštićenim područjima KS, nelegalno, bez dozvole, bez bilo kakvih saglasnosti. Nalazi se na teritoriji FBiH, odnosno Kantona Sarajevo. Svi dokumenti koje smo prikupili ukazuju na to da je ovo nelegalno postavljeno na teritoriji FBiH, i zato se uklanja. Bez obzira šta je sadržina na tabli, bitno je da je ovo nelegalno postavljeno unutar KS, odnosno zaštićenih područja, kazao je ministar Almir Bečarević koji također učestvovao u uklanjanju table. U ovoj akciji uklanjanja table učestvovali su i pripadnici MUP-a KS.

Podsjećamo, zbog postavljanja tabli po nalogu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Čosića, gradonačelnica Sarajeva je protiv njega Tužilaštvu BiH dostavila krivičnu prijavu.

Podijeli ovaj članak