(VIDEO) Medvjedi harače ulicama bh. općine: Stanovništvo u panici – lovačka udruženja bez rješenja

4 min. čitanja

Medvjedi postaju sve veća opasnost u gradu Kupresu, jer se u posljednje vrijeme sve češće spuštaju na gradske ulice. Stanovnici općine su zabrinuti i od mjerodavnih tijela zatražili su hitno rješavanje ovog problema.

Prije nego što su počeli zalaziti u grad, medvjedi su dolazili u prigradska naselja u potrazi za hranom. Tom prilikom su uništavali pčelinjake, a desetine košnica su nastradale kod kupreških OPG-ovaca.

Predsjednik lovačke udruge “Orlov kuk” iz Tomislavgrada, Mate Buntić, podsjeća da je već petnaest godina na snazi zabrana lova mrkog medvjeda u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Razlozi za zabranu su nepostojanje definiranih uzgojnih područja, zbog čega se nije moglo pristupiti planiranju upravljanja populacijom medvjeda.

“Početkom ove godine su definirana uzgojna područja u FBiH, koja su definirana kao granice županija. Nakon toga, korisnici lovišta u Hercegbosanskoj županiji su pristupili planiranju upravljanja populacijom medvjeda u svojim lovištima. Planovi se temelje na realnoj procjeni broja medvjeda, a plan je završen i sada samo čekamo njegovo odobrenje na županijskoj i federalnoj razini”, istaknuo je Buntić.

Kada plan bude odobren, stvorit će se uvjeti za legalni odstrel medvjeda koji je trenutno zaštićena divljač prema Zakonu o lovstvu FBiH. Postoji određeno vrijeme u godini kada je dozvoljen lov i određeni načini lova.

“Nažalost, u prošlosti korisnici lovišta nisu mogli loviti medvjede, unatoč tome što su često morali plaćati odštetu za štetu koju su ovi medvjedi nanosili pčelinjacima, poljoprivrednim usjevima i stoci. Još nevjerojatnije je da je u Republici Srpskoj lov na medvjede dozvoljen, pa se čini da lovočuvari u FBiH hrane i njeguju medvjede, dok se lovci u RS-u koriste tome da ubiru plodove u područjima koja se nalaze na granici RS-a i FBiH, jer divljač ne poznaje granice”, rekao je Buntić.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme se pojačala prisutnost medvjeda u blizini naselja, pa čak i u samim naseljima.

Mnogi su razlozi koji dovode do ove situacije, a jedan od njih je povećanje populacije medvjeda uslijed zabrane odstrela u FBiH. Drugi razlog je nedostatak hrane u lovištu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

“Ako se prisjetimo obilnih kišnih padavina u proljeće, jasno je da je prevelika vlaga utjecala na smanjenje plodova koji rastu u šumi (kao što su borovnice, maline, mekinje itd.). Jedan od faktora je i ljudska prisutnost u staništu medvjeda, bilo da je riječ o intenzivnoj sječi šuma ili buci koju stvaraju nekontrolirani vozači quadova, motora, terenskih vozila koji koriste lovišta kao vid rekreacije, ali s negativnim posljedicama”, naglasio je Buntić.

Također je istaknuo da svaka divljač voli mir u svom staništu, pa tako i medvjedi. Na kraju, dodao je da nedostatak hrane u lovištu, posebice u vrijeme prirodne oskudice, igra važnu ulogu u ovoj situaciji te je apelirao na adekvatno iznošenje hrane u lovište kako bi se zadovoljile minimalne potrebe životinja, uključujući medvjede.

Buntić se nada da će se ovaj problem, kao i drugi problemi vezani za lovstvo i upravljanje divljači, riješiti u budućnosti.

Podijeli ovaj članak