(VIDEO) DW: Zašto u BiH toliko vole voziti Volkswagen

2 min. čitanja

Tržišni rezultati pokazuju kako su zlatna vremena Golfa iza nas, ali ne i u susjednoj državi, gdje njemački kompakt još uvijek ima poseban status.

Volkswagen Golf je oduvijek bio obožavan automobil na Balkanu. Iako je bio poznat kao “narodna kola”, Golf je od svoje prve generacije bio pravi statusni simbol. Ako je netko vozio Golf, to je značilo da je uspio u životu. I tako je to bilo od prve generacije te se zadržalo do današnjih dana. 

Golf i Volkswagen najvjernije poklonike ipak imaju u Bosni i Hercegovini. Računa se kako otprilike trećina automobila na tamošnjim cestama nosi VW logo, a među njima je najpopularniji upravo Golf.

Iako su godine, pa i decenenije prošle otkako se proizvodio, Golf 2 je definitivno najpopularniji. 

Ovim kuriozitetom bavio se i DW, koji je snimio reportažu o ljubavi stanovnika BiH prema Volkswagenu i Golfu.

Upoznali su se s najbržim Golfom u Bosni, koji pogonjen moćnim motorom od 840 KS ubrzava do 100 km/h za samo 2 sekunde. Pronašli su ga u Tuzli. 

DW odlazi i do Sarajeva i obližnje Vogošće, gdje je nekoć bila velika Volkswagenova tvornica s preko 3500 radnika. Danas ih je tek 170, a montaže automobila nema odavno. O tome kako se Volkswagen štuje u Sarajevu, a kako u Mostaru te hoće li BiH dobiti spomenik posvećen Golfu, saznajte u videoprilogu. 

Podijeli ovaj članak