U BiH stižu studenti iz Zaljeva

2 min. čitanja

“Na proljeće će studenti postdiplomci doktori specijalisti iz zemalja Zaljeva iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (iz Abu Dhabija i Dubaija), Katara i Omana dolaziti redovito na dvije vrste tečajeva u Zenicu. Jedan tečaj je za magisterij koji će trajati godinu, a drugi je za doktorat znanosti koji će trajati tri godine. Organizator svega je Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju Ejupa Ganića, koji već ima dogovor sa Kantonalnom bolnicom u Zenici”, kazao je za Oslobođenje prof. Asim Kurjak, stručnjak svjetskog glasa iz oblasti ultrazvučne dijagnostike i vrhunski opstetičar.

On je objasnio da će zeničkoj bolnici omogućiti dva ili tri ginekologa za nastavu, a dovodiće i “formirane znanstvenike usmjerene za tu visokodiferenciranu nastavu”.

– Kantonalna bolnica u Zenici će služiti kao nastavna baza i proglasićemo je službeno klinikom, sa nastavnom bazom jednog normalnog legalnog univerziteta. To je velika stvar jer dovodi iz najbogatijeg dijela svijeta ljude u našu Bosnu koja će im prodavati znanje. Zenica nije slučajno odabrana. Prvo, jer ima krasnu bolnicu, drugo što unutar te bolnice postoji kolegijalna atmosfera, kolege su otvorene za novine, a edukacija, obrazovanje je cjeloživotni proces, rekao je Kurjak.

Jedan od najcitiranijih naučnika u svijetu i vlasnik šest počasnih doktorata ističe da u zemljama Zaljeva imaju tradiciju u radu. Tako u Kataru imaju 43 magistra i 70 doktora znanosti.

– To Katar nikad nije imao dosad. Oni koji su tamo magistri dolaze na doktorski studij. A doktorski studij je vrlo respektabilan, usvojilo je Vijeće Međunarodnog fakulteta u Zenici, čiji je osnivač Ejup Ganić, naglasio je prof. Kurjak. MIRZA DAJIĆ

Podijeli ovaj članak