Trojka ide Čoviću na noge: Ono što razgovorom s HDZ-om želimo postići jeste da

1 min. čitanja

Predstavnici Trojke najavili su razgovore za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH.

U saopćenju Trojke navedeno je da će sutra u Mostaru početi razgovore s HDZ-om za uspostavu vlasti na federalnom i državnom nivou, te u kantonima gdje je to moguće.

Trojka će u razgovorima predstavljati sve potpisnice Sporazuma o uspostavi većina na svim nivoima u BiH, koje će se uključiti kada se otvore razgovori o konkretnim programskim rješenjima.

– Ishod razgovora ne možemo predvidjeti, ali možemo garantovati principijelnost i nepristajanje na bilo šta što bi Bosnu i Hercegovinu moglo udaljiti od evropskog i NATO puta. Ono što, između ostalog, želimo postići jeste da standarde razgovaranja o formiranju vlasti dignemo na viši nivo, pogotovo u smislu njihove transparentnosti – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da “svi imamo i pravo i obavezu reći kakvu državu želimo graditi i u kojem je pravcu voditi“.

– Trojka će slušati glas svojih birača, a medije pozivamo da budu objektivni prenosioci i tumači naših poruka javnosti. Nakon razgovora oglasit ćemo se saopćenjem, a bit ćemo dostupni i za izjave – navode iz Trojke.

Podijeli ovaj članak