Stiže preokret: Formira se olujna konvektivna linija, temperature padaju, biće i grada

4 min. čitanja

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. 

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Sokolac 16; Bjelašnica 17; Ivan Sedlo i Široki Brijeg 18; Bihać i Bugojno 19; Sarajevo 20; Banja Luka, Gradačac, Livno i Zenica 21; Sanski Most, Tuzla i Zvornik 22; Doboj i Trebinje 23; Bijeljina i Mostar 24; Neum 27°C.

U drugoj polovini dana uslijedit će postepeno jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu.

Padavine se prvo očekuju na području Krajine, a proširit će se na sjever i dio centralne Bosne. Glavnina padavina u cijeloj zemlji je tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C, na području Krajine do 29°C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34°C.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno je moguća i pojava grada.

Nevrijeme se očekuje širom zemlje za period od 4. augusta od 14 sati do 5. august do 15 sati.

Uz jači pljusak može pasti 15-30 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra 50-70 km/h.

– Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snabdijevanju električnom energijom su mogući, navodi se u izdatom upozorenju. 

Na promjenu vremena koja je pred nama upozorili su i meteorolozi na Facebook stranici BHMeteo.ba.

Uz napomenu da petak započinjemo uz većinom sunčano vrijeme iznad čitave zemlje, ističu kako će se jugo pojačati pa uz fenski efekat itemperature brzo rasti. Do sredine dana generalno stabilno i vruće.

– U poslijepodnevnim i večernjim satima postepeno pogoršanje vremena. Sa zapada počinje pristizati vlagom sve bogatiji vazduh uz postepeno povećanje oblačnosti. U Krajini odnosno na sjeverozapadu Bosne jačim razvojem oblačnosti mogući lokalno pljuskovi sa grmljavinom pa i nepogode. Rijeđa pojava pljuskova moguća je i iznad dijela centralne i sjeverne Bosne.

Predfrontalne nestabilnosti u toku petka samo su uvertira za jače pogoršanje vremena koje nas očekuje u noći na subotu i tokom subote.

U kasnim večernjim satima petka formira se olujna konvektivna linija. Odnosno linija kiše, pljuskova i grmljavine uz pripadajući pojačan zapadni vjetar i osjetan pad temperature. Najprije će zahvatiti Krajinu, zapad, jugozapad Bosne i zapadnu Hercegovinu već u kasnim večernjim satima petka i prvim satima subote. Kasnije u toku noći i jutarnjim satima subote padavine, grmljavina, prolazno pojačan vjetar i pad temperature očekuje i ostatak BiH.

U subotu pretežno oblačno i nestabilno uz osjetno niže temperature nego ovih dana, i za 10 – 15°C. Nestabilno vrijeme, uz povremene nalete kiše i pljuskova sa grmljavinom, zadržat će se i tokom nedelje uz svježije vrijeme.

Na slici prikaz zone potencijalno nevremena, odnosno predfrontalnih nestabilnosti koje nas očekuju sutra(petak). Za noć na subotu i tokom subote biće naknadno izrađena nova karta.

Podijeli ovaj članak