Bišćani podijeljeni nakon postavljanja videonadzora: “Tatini sinovi i dalje će divljati ulicama, djeca će stradati, a mi ćemo biti kažnjavani zbog sitnica”

4 min. čitanja

Konačno je implementiran projekt Bihać – sigurni grad, inicijativa koja je počela zajedno sa migrantskom krizom, a koju su podržavale i međunarodne organizacije

Za sigurnost migranata možda je kasno, ali za Bišćane nije. Onomad, uz brojne incidente i međumigrantske obračune, prodata je ideja o svevidećem oku nad ulicama grada Bihaća, a koje, sad kada je migrantska kriza gotovo stvar prošlosti, vrši danonoćni nadzor nad njegovim građanima i posjetiocima.

Riječ je o najnovijoj tehnologiji, rotirajućim nadzornim kamerama na svim ulazima i izlazima iz grada, kao i na svim ključnim raskrsnicama, sa prenosom snimaka u realnom vremenu u veliku kontrolnu sobu MUP-a USK-a.

Gradonačelniku Bihaća Elvedinu Sediću i premijeru Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafi Ružniću predstavljena je kontrolna soba novog projekta Bihać – siguran grad. Ovaj inovativni projekt, koji je finansirala Vlada Federacije BiH, predstavlja značajan korak ka većoj sigurnosti na ulicama Bihaća.

.

– Na najprometnijim raskrsnicama Bihaća postavljene su 52 kamere za videonadzor, na dvanaest lokacija, koje jamče opsežan pregled cijelog područja. Ovaj sustav nadzora imat će ključnu ulogu u poboljšanju sigurnosti i zaštiti građana od potencijalnih nepravilnosti, vandalizma i incidenata, prezentirali su policajci dužnosnicima na vlasti.

Gradonačelnik Sedić se uvjerio u tehničke mogućnosti videonadzora, prenosa signala, pune pokrivenosti i vidljivosti ključnih saobraćajnica

Kontrolna soba koja je predstavljena gradonačelniku i premijeru pruža kompletnu funkcionalnost i omogućava pregled i nadzor cjelokupnog sistema. Tehničko osoblje MUP-a USK-a odgovorno je za praćenje kamera i brzu reakciju u slučaju potrebe, kako bi se osiguralo maksimalno pokrivanje svih prometnica i raskrsnica u gradu, piše Oslobodjenje.

Unatoč činjenici da je realizacija ovog projekta trajala četiri godine, odnosno da je USK sredstva za njega dobio od Vlade FBiH na inicijativu Grada Bihaća još 2019, u jeku migrantske krize s ciljem poboljšanja sigurnosti građana na ulicama, Bišćani su zadovoljni da je projekat Bihać – siguran grad konačno završen.

Centralni gradski trg u Bihaću/Fahrudin Bender

– Kao vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća, u proteklih nekoliko godina više puta sam tražio informacije i opravdano kritizirao zbog kašnjenja u realizaciji. Danas, kao gradonačelnik, sretan sam što je Bihać napokon dobio savremeni videonadzor, što će nedvojbeno poboljšati sigurnost saobraćaja i suzbiti vandalizam u našem gradu. Treba uzeti u obzir i da grad Bihać zahvaljujući ovom projektu sada posjeduje značajnu optičku mrežu, što otvara druge mogućnosti njenog korištenja u budućnosti, kazao je gradonačelnik Sedić, koji je zahvalio tehničkoj ekipi MUP-a, a koja je demonstrirala mogućnosti sistema.

Mišljenja samih građana Bihaća su različita.

– Projekat podržavam 100 posto i vidjet ćemo u budućnost njegovu pravu funkciju, kaže građanin Amel.

Susjeda Mina također podržava pokrivenost kamerama iako izražava sumnje u pravičnost. Tatini sinovi i dalje će divljati ulicama, djeca će stradati, a domaći će biti kažnjavani zbog sitnica.

Sunita upozorava da je kontrolna soba velika moć, te da treba dobro provjeriti ko će imati kontrolu nad njom, jer su se prilikom nekih ranijih incidenata dešavale zloupotrebe nadzornih sistema.

– Nadajmo se da niko, baš niko neće imati dopuštenje da obriše niti sekundu snimljenog materijala, kaže ona.

Nisu rijetki ni potpuno skeptični komentari, na primjer Kenanov, a on podsjeća da se ne treba pretjerano radovati nečemu čemu se cijeli civilizirani svijet protivi zbog gubitka privatnosti i prevelike kontrole sistema nad nemoćnim građaninom.

Podijeli ovaj članak