Stevandić tvrdi da poslanike u NSRS-u štiti imunitet od krivičnog gonjenja

2 min. čitanja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, oglasio se povodom “netačnih i zlonamjernih izjava u javnosti koje se tiču imuniteta narodnih poslanika”.

On ističe da institut imuniteta narodnih poslanika normiran je članom 73. Ustava Republike Srpske i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske. 

– Ustav Republike Srpske, kao najviši pravni akt, propisuje da poslanici u NSRS neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u NSRS. 

Poslovnikom NSRS-a definisana je obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet. 

Članom 111. stav 1 Poslovnika precizirano je da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom.  

Članom 111.stav 2 navodi se da: „Poslanici u NSRS neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini, istakao je Stevandić te dalje naveo da u Poslovniku jasno piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u NSRS. 

Na kraju je rekao da je jasno da niko ne može da protivno Ustavu Republike Srpske, da pokrene krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u Narodnoj skupštini, što i jeste poslanička dužnost i obaveza, sve to zaboravljajući da je Ustav BiH viša instanca od Ustava BiH.

Treba uzeti u obzir da se ovi članovi tiču mišljenja a ne odluka kojima se ruši ustavni poredak države.

Podijeli ovaj članak