Snažne poruke odjeknut će iz bh. gradova: Nasilni poslodavci na stubu srama

7 min. čitanja

Slučaj brutalnog nasilja i fizičkog napada vlasnika hotela na radnicu probudio je brojne nevladine organizacije. Danas, sa početkom u 18 sati, u Jablanici je planirana protestna šetnja koju je iniciralo Udruženje žena Nera iz Konjica. U organizaciju su se uključili: UŽ Most iz Jablanice, Udruženje Dignitet, UŽ Univerzum i Inicijativa građanki i građana Grada Mostara, te Udruženje Ja BiH u EU iz Sarajeva. Podršku su im pružile i druge nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, a zakazane su protestne šetnje i u drugim gradovima, poput Gračanice.

Odgovornost institucija

Aldijana Trbonja-Tule iz mostarske Inicijative ističe da traže da slučaj dobije sudski epilog.

– Želimo poslati poruke različitim nivoima vlasti, želimo da se mijenjaju određeni zakonski propisi koji nisu u redu, a oni koji jesu da se dosljedno poštuju. Tražimo da agencije, inspekcije počnu s radom, i to ne samo u ovoj firmi nego i u svim drugim firmama gdje su prijavljena kršenja prava. Tražimo i da BiH ratificira Konvenciju 190 o uklanjanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, poručuje Trbonja-Tule.

Dodaje da bi radnici/e trebali/e biti zaštićeni/e Zakonom o radu. I državne institucije, resorna ministarstva i inspekcijske službe, trebale bi da štite radnike/ce. Prava se štite i kroz sindikate ili vijeća zaposlenih. Trbonja-Tule upozorava i da u HNK-u ne postoji zavod za pružanje besplatne pravne pomoći iako je odluka donesena 2013.

Edisa Demić iz Udruženja Dignitet smatra da su protesti prirodna reakcija svih koji/e istinski rade na promociji i zaštiti ljudskih prava. To je, kaže, najmanje što se može uraditi za Enisu Klepo.

– Odgovornost je na svima onima koji rade u institucijama, a koji treba da štite građane/ke. BiH je i potpisala brojne konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. I građani/ke treba bolje da poznaju svoja prava i da adekvatno reaguju, jer brojne su situacije kao što je bila Enisina, gdje se pretrpjelo nasilje, ali se nisu zatražile pomoć i podrška, jer postoje strah i nepovjerenje u koruptivni sistem, ističe Demićeva.

Uvjerena je da će pritisak javnosti doprinijeti da se brže poduzmu sve potrebne mjere kako bi se počinitelj adekvatno kaznio. Ćamila Imamović iz UŽ Most smatra da je dužnost i obaveza podržati proteste i pokazati protivljenje nasilju.

– Ovo je prevršilo sve mjere i mi moramo dići glas protiv. Ne možemo riješiti problem, ali možemo vršiti pritisak na institucije da se počinitelj adekvatno kazni, ističe Imamovićeva i dodaje da se u hotelu Jablanica otkazuju svadbe, jer ljudi šire informacije i bojkotuju korištenje usluga ovog objekta.

Lejla Sarač u ime Udruženja Ja BiH u EU i Samra Lučkin, komunikacijska konsultantica Udruženja, ističu da protestom žele pokrenuti pitanje krivične odgovornosti nasilnika i potaknuti reakciju svih organa vlasti gonjenja.

– Moralno, ali i pravno gledajući, poslodavac treba štititi prava radnika/ca. Imamo zakonski okvir, ali sve to puca u ekstremnim slučajevima kada poslodavac izađe iz svih normi ponašanja. Iznenađena sam da inspekcija čeka prijavu da bi procesuirala poslodavca koji je pretukao radnicu. To je neprihvatljivo, kažu naše sagovornice i dodaju da traže da sve nadležne inspekcije izvrše nadzor objekata u vlasništvu nasilnika.

Osim krivične odgovornosti, zahtijevaju i prekršajnu, finansijsku odgovornost. Uvjerene su da će ovaj slučaj, ako se procesuira kako treba, biti lekcija svim poslodavcima. Učesnice protesta će sigurno bojkotovati usluge hotela i biznisa u vlasništvu nasilnika.

– Ovo je dno ne samo normativnog ili profesionalnog već civilizacijskog ponašanja. Koliko je još ovakvih slučajeva koji se ne prijavljuju. Toga imate u svim gradovima, a toliko toga ne znamo, naglašavaju sagovornice.

Besima Borić, članica Predsjedništva SDP-a BiH i aktivistkinja, kaže da je brutalno nasilje u Jablanici samo jedna od manifestacija primitivnog, silom zadojenog, vlasnika kapitala, koji ništa nije zaradio svojim znojem i koji ne cijeni tuđi trud i rad.

– On radnika/cu vidi kao roba koji služi za ostvarenje profita. To je ta manifestacija divljeg kapitalizma protiv koje se vrlo mlako i neučinkovito borimo, upozorava Borićeva.

Dodaje da je “sretna okolnost što je djevojka javno progovorila, a što najčešće nije slučaj, jer žrtve, obično, u strahu šute i trpe”.

– To je znak da ni nadležni organi, policija, inspekcije, tužilaštva i sudovi neće smjeti šutjeti. Vjerujem da će svi poduzeti adekvatne mjere. Nadam se da će mu, između ostalog, izreći i visoku novčanu kaznu, jer to su tipovi koji vjeruju samo u novac, poručuje Borićeva.

Raduje je činjenica da su neki parovi već otkazali vjenčanje u hotelu, a isti slučaj je i sa fotografima.

– Bilo bi sjajno da, bar neko vrijeme, građani/ke Jablanice, ali i drugi, istraju na izbjegavanju ovog hotela. Mi smo, nažalost, kratkog pamćenja i brzo zaboravimo, ističe Borićeva.

Iz Tužilaštva HNK-a kažu da su donijeli naredbu o provođenju istrage zbog kaznenog djela teška tjelesna ozljeda. Dodaju da je, s obzirom na to da nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje pritvora osumnjičenom, istraga nastavljena u redovnoj proceduri. U saradnji sa PU Konjic provode se sve planirane istražne mjere, a po potrebi, Tužilaštvo će poduzeti i druge istražne radnje, te će po završetku istrage donijeti tužilačku odluku.

Inspektori dolaze

Iz Inspekcije rada Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a kažu da nisu zaprimili nikakav zahtjev za inspekcijski nadzor. Ističu da provode redovne i nadzore na temelju zahtjeva koje mogu podnijeti radnik/ca, sindikat, poslodavac i vijeće zaposlenika. Kažu da će, sukladno planu i aktivnostima, u narednom razdoblju obaviti inspekcijski nadzor, između ostalih, i u navedenom objektu.

– Sektor kriminalističke policije i PU Konjic provode istragu, a kvalifikacija djela ovisi o nalazu vještaka medicinske struke, ističu iz MUP-a HNK-a.

Podršku protestima pružile su i brojne kompanije, prevoznici, poput Konjic-busa, Autoprevoza Bus Mostar, koji će omogućiti besplatan prevoz na proteste, te kompanija Biol iz Konjica, koja je donirala osvježenje za učesnike/ce.

Podijeli ovaj članak