Sladić najavljuje vrhunac prvog vala vrućine, ali i veliki zaokret: Promjenu ćemo osjetiti svi

1 min. čitanja

Nedim Sladić, popularni bh. meteorolog najavio je da će u petak (23.6) prvi val vrućine u našoj zemlji dosegnuti temperaturni vrhunac.

Ističe kako bi temperatura u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine tokom petka mogla dostići i 38 °C. Ipak, Sladić je najavio osvježenje za vikend.

Riječ je, kako kaže, o osjetnijem padu temperature u našoj zemlji.

– Vrhunac prvog vala vrućine ovog ljeta očekujemo u petak, 23.06.2023. uz najviše dnevne temperature zraka od 32 do 36, lokalno na jugu, sjeveroistoku i istoku zemlje i do 38 °C. Nagli prekid vrućine obilježit će izražena hladna fronta sa sjeverozapada s kojom će nažalost biti i lokalno izraženijih nevremena na sjeveru i sjeveroistoku Bosne u petak navečer, no nadati se i bez veće materijalne štete s obzirom na vrlo izražene parametre nestabilnosti – heličnost, potencijalnu vrtložnost, snažnu silu uzgona te snažnu toplotnu energiju pri podlozi.

Naglu temperaturnu promjenu svi ćemo osjetiti – u subotu za 10 do 15 °C hladnije u odnosu na petak u većem dijelu Bosne, dok na jugu Hercegovine je ona slabije izražena – za oko 5 °C niže vrijednosti u odnosu na kraj radne sedmice gdje će ostati vrlo toplo pa i vruće, rekao je Sladić.

Podijeli ovaj članak