SDS traži ponavljanje izbora u nekoliko gradova: “Pod okriljem noći se desilo prekrajanje izborne volje”

2 min. čitanja

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) danas je saopćeno da će tražiti od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u brojnim gradovima i opštinama zbog neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana, a “posebno pod okriljem noći kada se na tim biračkim mjestima desilo prekrajanje izborne volje”, javlja Anadolu Agency.

– Iako je to zakonska obaveza, našim posmatračima na ovim biračkim mjestima nisu dati na uvid zapisnici koje su prepravljani od strane članova biračkih odbora čime je prekrojena izborna volja građana. S pravom smatramo da se na ovim biračkim mjestima stanje na zapisnicima ne poklapa s glasovima koji se nalaze u vrećama, saopćeno je iz SDS-a.

Dodaje se da će zbog toga pravni tim stranke uputiti zahtjev CIK-u za ponavljanje izbora na svim biračkim mjestima u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelnicu na kojima su pod okriljem noći prepravljani zapisnici.

– Takođe, naš pravni tim radi na pripremi krivičnih prijava protiv lica koje su činila izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u ovim gradovima, navodi se u saopćenju.

Iz SDS-a su naglasili da “zbog izmjene izborne volje naroda pod okriljem noći smatraju da je neophodno da se brojanje glasova za neke nivoe vlasti, a prije svega za nivo predsjednika Republike Srpske i nivo Predstavničkog doma Parlamenta BiH vrši ručno u CIK-u kako bi se otklonile sve sumnje da li stanje na zapisnicima zaista odgovara stanju glasova u vrećama”.

Podijeli ovaj članak