Ruska gazeta o krivičnom gonjenju Milorada Dodika: Amerikanci i Britanci krenuli na opasnu provokaciju u BiH

4 min. čitanja

Amerikanci i Britanci krenuli su na još jednu opasnu provokaciju u BiH – pokrenuli su krivično gonjenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše Ruska gazeta.

Kako piše Ruska gazeta, po nalogu američkih ambasadora Michaela Murphyja i britanskog ambasadora Juliana Reillyja, Tužilaštvo BiH optužilo je predsjednika Srpske za nepostupanje po odlukama Christiana Schmidta.

Reagovala je javnost, ne samo u RS i Srbiji, već i u pojedinim članicama EU, posebno u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Dodik je skrenuo pažnju da je BiH zemlja pod protektoratom i primjer antisuvereniteta.

– I ubuduće ćemo nastaviti da donosimo zakone u interesu Republike Srpske u okviru Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Dodik.

Ranije je otvoreno izjavio da su SAD i Velika Britanija potpuno pogrešne u svojoj politici.

– Trideset godina ovde vrše razne prevare i ne mogu ništa. Јedino što im preostaje jeste da tako paranoični i osvetoljubivi Marfi natjera CIA i njihove timove da eliminišu političke predstavnike Republike Srpske. Sve ćemo ovo prevazići i krenuti dalje – rezimirao je Dodik.

Pisma podrške Dodiku pisali su ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda. U svojoj poruci, diplomate su istakle da “koraci koje preduzimaju SAD, Velika Britanija i pojedine zemlje EU podrivaju ustavni poredak BiH”.

U odbranu predsjednika RS oglasio se i reditelj Emir Kusturica, koji je istakao da je “BiH dugogodišnji klijent Njemačke i Austrije, pa je njena sudbina određena receptom Henrija Kisindžera – zapravo neoaustrougarska kolonija”.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović napomenuo je da je Kristijan Šmit u svom interesu promjenio zakonodavstvo BiH, čime je legitimno djelovanje Milorada Dodika pripisano krivičnom djelu.

– To se zove kolonijalna uprava i uništava ovu zemlju – naveo je hrvatski političar.

Zauzvrat, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da na globalnom nivou postoji lov na političare koji se otvoreno suprotstavljaju međunarodnom liberalnom mejnstrimu i hrabro zastupaju nacionalne interese.

– U Sjedinjenim Državama najperspektivniji kandidat na sledećim predsjedničkim izborima suočava se sa krivičnom odgovornošću. U Slovačkoj je uhapšen istaknuti lider najperspektivnije stranke na predstojećim parlamentarnim izborima, a u BiH optužen demokratski izabran lider Srba. Međunarodni liberalni mejnstrim ne beži od bilo kakve oštre intervencije, uključujući upotrebu policijskih i sudskih sredstava, kada smatra da je njena moć u pitanju. Gde su Transparensi internešenel, Amnesti i Helsinški komitet u ovakvim vremenima? – upitao je Sijarto.

U međuvremenu, u intervjuu za Rusku gazetu u u junu, šef Predstavništva  Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović upozorio je da “Majkl Marfi i DŽulijan Rajli, uz podršku samozvanca Kristijana Šmita, pripremaju scenario sile da ukloni s vlasti Milorada Dodika”.

Prema njegovim riječima, jedini logičan odgovor na ovakve provokacije Zapada mogao bi da bude hitan sastanak Narodne skupštine Srpske na kome će biti donijeta odluka o nelegitimnosti pravila koja nameće zapadni protektorat i, moguće, i povlačenje Srpske iz BiH,

– Sve će to biti spontano. To neće biti želja Milorada Dodika, koji se zalaže za mir i dijalog u BiH, insistira na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već će postati spontan odgovor predstavnika srpskog naroda – istakao je tada Perović.

Ruska gazeta u tekstu ističe da se može doći do nedvosmislenog zaključka da Vašington i London, na pozadini događaja u Ukrajini, namerno potpiruju vatru na Balkanu.

– Za šta? Cilj Anglosaksonaca je jačanje destruktivnih procesa u Evropi, sprečavanje približavanja EU i Rusije, konsolidacija ruskih resursa i evropskih tehnologija i formiranje novih subjekata globalne konkurencije – navodi se u tekstu Ruske gazete.

Podijeli ovaj članak