Poruka Beograđanima: “Roditelji plaču nad djecom, a odgovoran za to šeta vašim ulicama”

2 min. čitanja

Posle dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, opozicija u ovoj državi je organizovala do sada dva protesta u Beogradu pod sloganom “Srbija protiv nasilja”. Na njima je učestvovalo desetine hiljada ljudi.

S druge strane, za sutra, 26. maj, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zakazao “najveći skup u Srbiji ikad”.

Poruku građanima Beograda ovim povodom poslao je Saša Magazinović, šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Dragi Beograđani, ako ovih dana protestujete sa namjerom da, kao što kažete, vašu zemlju i njene institucije očistite od korova zla, onda u zahtjeve uvrstite i hapšenje i izručivanje Novaka Đukića, poručio je Magazinović.

Dodao je i to da “majke i očevi plaču i nad djecom sahranjenom prije 28 godina, a odgovoran za to se šeta vašim ulicama”.

– Neke terete možemo birati da ne nosimo, zaključio je Saša Magazinović.

Dragi Beograđani,
ako ovih dana protestujete sa namjerom da, kao što kažete, vašu zemlju i njene institucije očistite od korova zla, onda u zahtjeve uvrstite i hapšenje i izručivanje Novaka Đukića. Majke i očevi plaču i nad djecom sahranjenom prije 28 godina, a odgovoran za to se…

— Sasa Magazinovic (@SasaMagazinovic) May 25, 2023

Podsjetimo, 25. maja 1995. godine u 20:55 sati granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske ubijena je 71 mlada osoba. Za ubistvo omladine čija je prosječna starost bila nešto više od 23 godine pravosnažno je osuđen Novak Đukić, oficir koji je u svojstvu komandanta Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske naredio da se artiljerijskim projektilom granatira Tuzla, odnosno lokalitet Kapija. 

Đukić je 2014. godine nakon što mu je preinačena kazna zatvora sa 25 na 20 godina prije odluženja kazne privremeno pušten, nakon čega je u roku od nekoliko sati prebjegao u Srbiju.

Podijeli ovaj članak