Poricatelji genocida ne mogu se oduprijeti istini i pravdi – Nisu uspjeli!

2 min. čitanja

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je nedavno saopćio da negatori genocida nemaju nikakve šanse protiv istine i pravde. Ovo saopćenje je upućeno i onima koji su pokušali poništiti Rezoluciju o genocidu koju je jednoglasno usvojila Gradskoj skupština Chicaga, a koja je osudio genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

IGK je jasno istakao svoj izbor – istina, pravda i kultura sjećanja. Oni su uvjereni da je ovo vrijeme istine i pravde u kojem negatori genocida nemaju nikakve šanse. IGK je prokazao one koji su pokušavali diskreditirati članove Skupštine koristeći se knjigama i autorima koji negiraju historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini. Institut je također izrazio negodovanje prema prijetnjama koje su upućene njima, kao i zloupotrebi medija u širenju laži.

Institut za istraživanje genocida Kanada naglasio je da oni, zajedno s aktivistima za ljudska prava i istraživačima genocida, stoje na strani istine i pravde. Oni su svjesni da se bitka za Bosnu i Hercegovinu prvo dobija na polju istine, pravde i institucionalne kulture sjećanja.

IGK se također osvrnuo na nedavnu rezoluciju koju je usvojila Gradska skupština Chicaga. Oni tvrde da je ova rezolucija pravedna i da je Chicago naučio važnu lekciju o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kao i o genocidu koji je počinjen protiv njenih građana, posebno Bošnjaka. Institut je ponosan na to što su u Kanadi već naučili ovu lekciju o agresiji i genocidu.

IGK je također istakao da je edukacija o genocidu u Srebrenici snažno oružje u borbi protiv zločina iz mržnje. Oni smatraju da je mržnja dovela do genocida i da je potrebno nastaviti borbu za istinu i pravdu, bez klečanja ili moljenja.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada jasno poručuje da negiranje genocida nema nikakvu šansu protiv istine i pravde. Oni pozivaju sve da se pridruže u borbi za istinu i pravdu, kao i da se nastavi obrazovati o genocidu kako bi se izbjegli zločini iz mržnje u budućnosti.

Podijeli ovaj članak