Političari čekaju Schmidtov potez: Da li će nova odluka visokog predstavnika posvađati osmorku?

4 min. čitanja

Jučer su predstavnici stranaka okupljenih oko trojke u Federaciji Bosne i Hercegovine održali niz sastanaka iza zatvorenih vrata. Predstavnici osmorke razgovarali su i sa međunarodnim akterima. Fuad Kasumović, lider BHI-KF-a, ranije je izjavio da će tema sastanka sigurno biti finalno rješenje za deblokadu FBiH, kao i uspostava vlasti. Za danas je planiran redovni sastanak na nivou ambasadora članica Vijeća za implementaciju mira (PIC). Gotovo svi, ponovo, čekaju reakciju Christiana Schmidta, visokog predstavnika u našoj zemlji.

Dogovora nema

Amir Purić, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, za Oslobođenje ističe da nema očekivanja da u FBiH može doći do dogovora na način da dvoje potpredsjednika potpišu saglasnost na formiranje Vlade. Vjeruje da će Schmidt ponovo posegnuti za bonskim ovlastima.

Smatram da će blokada da potraje dok ne reagira visoki predstavnik u BiH, kaže Amir Purić

– Na prošloj konferenciji visoki predstavnik je na neki način najavio da će reagirati ako se dogovor ne postigne, te da politički lideri imaju posljednju šansu. Do dogovora nije došlo, a nije došlo ni do ozbiljnijih razgovora, ističe Purić.

Uvjeren je da osmorka gotovo više nema šta da dogovara između sebe, jer je sve dogovoreno i potpisano ranije. U ovom trenutku, ističe, niko ne zna kakva će biti Schmidtova odluka.

Akademik Slavo Kukić kaže da su moguća dva scenarija: prvi je da se OHR i Schmidt ne miješaju, čime će trenutna Vlada koju imamo u tehničkom mandatu nastaviti raditi, a drugi je da OHR intervenira.

– Visoki predstavnik može intervenirati na dva načina: ad hoc, i to bi bilo užasno za BiH, i drugi pristup je da intervenira sistemski u Ustav i Izborni zakon na način koji će važiti za sve sljedeće izbore. Predlažem da intervenira na način koji će ukidati elemente predsjedničkog sistema, kako bi se potpuno izbilo iz ruku članovima federalnog Predsjedništva da imenuju Vladu i taj posao rezervirati za Zastupnički dom FBiH, objašnjava akademik Kukić.

Prof. dr. Asim Mujkić sa Fakulteta političkih nauka UNSA očekuje pozitivan ishod brojnih aktivnosti, jer je formiranje vlasti na nivou FBiH, kaže, od ključnog značaja za funkcioniranje cijele države, s jedne, a i za širu regionalnu stabilnost, s druge strane.

Opcija ima

Adnan Ćerimagić, viši analitičar ESI-ja, ističe da političari iz FBiH, shodno Ustavu i zakonima, trenutno imaju tri opcije: da potpredsjednik Lendo i SDA prihvate ponudu HDZ-a i stranaka predvođenih SDP-om da ne budu dio nove Vlade FBiH, da SDA, HDZ i SDP sjednu zajedno i da se dogovore o sastavu Vlade koji će odražavati želje ove tri stranke ili da se nastavi tehnički mandat trenutne Vlade.

– Dva su razloga zašto nijedno od tri rješenja nije opcija: zato što postoji OHR, koji je u posljednju godinu koristio bonske ovlasti osam puta i što među političkim akterima u FBiH postoji iščekivanje i želja da nađu lakši izlaz od ove tri opcije, kaže Ćerimagić i dodaje da je domaćim političarima najdraža opcija da neko radi umjesto njih. Recimo, OHR.

Podijeli ovaj članak