Poslanici sude sudijama: Narodna skupština RS-a će vanredno zasjedati

8 min. čitanja

Predstavnici parlamentarnih stranaka potpisali su juče u Banjaluci izjavu o zaštiti imovine. Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, posvećena ovom pitanju, biće održana sutra. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na ovoj sjednici parlamenta Srpske pozvati sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske da napuste ovu instituciju.

Jačanje RS-a

– Dokument koji smo potpisali isti je kao onaj koji je prije nekoliko dana dogovoren. Sve partije koje su onda bile potpisale su izjavu osim SDS-a. Ovaj plan aktivnosti podržava Dejtonski sporazum, ali i naša prava. Republika Srpska ovim dokumentom ulazi u proces jačanja svojih nadležnosti. Svi zaključci su usmjereni ka jačanju Srpske, rekao je Dodik.

Oduzimanje imovine je stari i opjevani plan muslimana, ovo je odsudna borba za Republiku Srpsku i njenu imovinu, kazao je Dodik

On je istakao da za vladajuću koaliciju nije važno što na sastanku nije učestvovao SDS, koji, kako je rekao Dodik, očigledno ne može da pređe preko nekih političkih nesuglasica. Dodik tvrdi kako je v. d. predsjednika SDS-a Milan Miličević prije nekoliko dana rekao da je predloženi dokument odličan.

– Na tom sastanku Miličević je kazao da je ovo odličan dokument i da može odmah da ga potpiše. U međuvremenu su se desila zvanja iz nekih centara moći iz Sarajeva. SDS-om vlada PDP koji je sa strancima dogovorio izvlačenje SDS-a iz ove priče. SDS je tako ostao i dalje ponižena partijska struktura, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da je jučerašnji dan više nego važan za Republiku Srpsku. Izjava ima 21 zaključak i Srpska će, rekao je Dodik, uraditi sve da te tačke budu realizovane. Srpska, smatra on, nema drugog izbora.

– Moramo prekinuti sramno ponašanje međunarodnog faktora i Ustavnog suda BiH koji se priklonio samo jednom načinu razmišljanja. Jedan sudija je ratni, a drugi mirnodopski predsjednik SDA. Redefinisaćemo našu poziciju nad svim pitanjima. Ovaj plan je orijentir za naše ponašanje. Oni koji su mimo nas, odlučili su da budu izdajnici Republike Srpske. Oduzimanje imovine je stari i opjevani plan muslimana. Ovo je odsudna borba za Republiku Srpsku i njenu imovinu, kazao je Dodik.

Miličević je naveo da ovaj dokument samo u jednoj tački govori o državnoj imovini. To, dodao je on, nije dokument koji govori o državnoj imovini. U pitanju su, smatra Miličević, populističke priče.

– To je ponovo priča o razdruživanju koja je politička isprana fraza i predstavlja besmislicu, jer prethodne odluke o vraćanju nadležnosti nisu sprovedene. Ovaj dokument predstavlja politički pamflet SNSD-a i njegovih satelita. Pokušali smo da ga popravimo i da damo amandmane, ali ne postoje amandmani koji ovo mogu ispraviti, rekao je Miličević.

To je ponovo priča o razdruživanju koja je politički isprana fraza i predstavlja besmislicu, jer prethodne odluke o vraćanju nadležnosti nisu sprovedene, stav je Miličevića

Predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine Nermin Ogrešević tvrdi da je politička situacija u Bosni i Hercegovini na rubu eskalacije, prvenstveno usljed zaoštravanja Dodikove retorike.

– Dodik je ovaj put otišao i korak dalje i opasno se približio crvenoj liniji, najavljujući da će uraditi nešto što se od potpisivanja Daytona niko nije usudio – uvesti nadzor i kontrole na granicama entiteta. U nacrtu zajedničke izjave navodi se da se “zadužuje Vlada RS-a da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS-a i FBiH”. Najveću zabrinutost javnosti izaziva skandalozna tačka u kojoj se “obavezuje MUP RS-a da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koja će vršiti nadgledanje granice između entiteta”, kazao je Ogrešević.

Upozorio je Dodika da Ustav Bosne i Hercegovine nije švedski sto pa da može uzimati šta mu odgovara u datom trenutku i tumačiti ga kako on to želi. Kaže kako bilo kakve aktivnosti na granicama entiteta predstavljaju antiustavno djelovanje i ozbiljno krivično djelo koje su policijski i pravosudni organi dužni ekspresno sankcionirati.

– Pozivamo članice PIC-a i visokog predstavnika za BiH da zaustave Dodikov drski pokušaj narušavanja ustavnog poretka i ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Svi koji budu nijemo posmatrali ovakve antiustavne i antidržavne aktivnosti faktički odobravaju Dodikov napad na državu Bosnu i Hercegovinu, istakao je Ogrešević.

Oštre reakcije

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini reagovala je takođe, kako su naveli, na Dodikove konstantne secesionističke izjave. Naime, oni su naveli da Evropska unija odbacuje svako negiranje, relativiziranje ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

– Činjenice o genocidu su iscrpno istražene i potvrđene presudama međunarodnih i domaćih sudova. Očekujemo od političkih lidera u Bosni i Hercegovini i regionu da budu primjer u poštivanju žrtava i promovisanju pomirenja. No, Dodik nastavlja davati provokativne izjave kojima izaziva podjele, te nanosi dodatnu bol žrtvama genocida, koje su pretrpjele veliku traumu. Izreći takve komentare na komemoraciji žrtvama koncentracionog logora Jasenovac je nedostojanstveno i vrijeđa uspomenu na sve one koji su tamo ubijeni, naveli su.

Između ostalog, dodali su kako od svake zemlje koja teži da postane članicom Evropske unije se očekuje poštovanje i afirmisanje evropskih vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde, uključujući postupanje sa žrtvama genocida sa najvećim poštovanjem i dostojanstvom.

– Politički lideri na Zapadnom Balkanu bi trebali prednjačiti u smanjivanju napetosti i izgradnji povjerenja u zajednicama i među zajednicama. Provokativne i uvredljive izjave koče Bosnu i Hercegovinu u ostvarenju značajnog potencijala, odvraćaju prijeko potrebne investicije i državu drže taocem prošlosti. Građani BiH žele djelovanje protiv korupcije, nezaposlenosti i odljeva mozgova, kao i napredak na evropskom putu. Pozivamo predsjednika Dodika da poštuje koalicioni sporazum koji je potpisao, prema kojemu treba da radi na integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, stav je Delegacije Evropske unije u BiH.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oštro je reagovala na nove Dodikove najave o otcjepljenju Republike Srpske, pa je Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) pozvao i druge ambasade akreditovane u BiH, posebno članice PIC-a i ambasade zemalja koje se smatraju prijateljima Bosne i Hercegovine, da daju punu podršku reakciji koju je objavila ambasada SAD-a.

– Takvom podrškom bi bila poslana jasna poruka da će svako onaj ko krene u avanturu narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH biti suočen sa snažnim odgovorom međunarodne zajednice, navodi se u izjavi IGES-a.

Podijeli ovaj članak