Plata veća za 20 posto nije dovoljna – Sindikati TK tvrde: Vlada ima duple aršine prema budžetskim korisnicima

3 min. čitanja

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona početkom decembra zatražila je od Vlade TK-a pomoć budžetskim korisnicima od po 1.080 KM u skladu sa uredbom Vlade FBiH. I Vlada i Skupština TK-a odbile su ovaj zahtjev, uz obrazloženje da u budžetu nema 10 miliona KM koliko je potrebno za isplatu. Sindikati prijete masovnim protestima ako Vlada ne pronađe novac.

Ovo je diskriminacija

Tuzlanski kanton ima oko 10 hiljada budžetskih korisnika, a veliki broj njih prima minimalnu ili platu do 1.000 KM. S obzirom na sve skuplje troškove života, zahtjev za pomoć je opravdan, tvrde iz sindikata.

– Mi smo iznenađeni, jer se Vlada hvali da u budžetu imaju suficit od nekih 18 miliona maraka. Bilo je razgovora o tome da para ima, da neće biti nikakav problem, samo je pitanje koji je to iznos, da li je puni iznos ili neki manji, kaže za O kanal Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK-a.

Dodaje da Vlada ima duple aršine prema budžetskim korisnicima, jer jednima je pomoć isplaćena, drugima nije.

– Ovdje postoji nelogičan slijed događaja ako uzmete da su neke institucije kojima upravlja Vlada TK-a isplatile pomoć prije mjesec, kao što je Zavod zdravstvenog osiguranja. Na ovaj način vrši se diskriminacija prema uposlenim koji platu primanju iz budžeta TK-a, smatra Šahović.

Protesti će uzdrmati TK pred kraj godine, kada je planirano i imenovanje Vlade, koju će činiti iste stranke kao i odlazeći saziv

Sastanak predstavnika Vlade TK-a i sindikata obrazovanja održan je jučer. Sindikatima je jasno rečeno da para nema.

– Mi znamo da sredstva postoje, da su naši razlozi opravdani, ali se očito radi o političkoj odluci da se sredstva prenesu za neke druge stvari, kaže Admir Terzić iz Sindikata visokog i srednjeg obrazovanja TK-a.

Pitali smo i građane Tuzle smatraju li zahtjeve budžetskih korisnika opravdanim?

”Mislim da im ne treba dati ništa zato što onaj ko radi kod privatnika svoj dinar teško zaradi.” “Vjerujte da ne znam, nisam upućen.” “Ja mislim da bi bilo bolje da penzionerima malo povećaju primanja. Oni imaju svakako solidne plate, ja ne mislim da je to ispravno.”

Dva povećanja

Iz Vlade u saopštenju navode da je budžetskim korisnicima plata povećana u toku ove godine dva puta i da je veća za 19 posto u odnosu na lani. Povećanje plata budžet je opteretilo za dodatnih 28 miliona maraka godišnje. U sindikatu su nezadovoljni i prijete protestima.

– Ako situacija ostane ovakva, vrlo brzo ćete biti obaviješteni o protestima koje će ne samo obrazovanje nego i ostali budžetski korisnici organizovati. I proteste i štrajkove upozorenja i sve ostale zakonom dozvoljene akcije, govori Terzić.

Podijeli ovaj članak