Otkazana debata na TVSA, Izetbegović odbio doći, a Bećirović nije ni odgovorio/ Hadžikadić: Nisu svjesni odgovornosti pozicije za koju se kandiduju

3 min. čitanja

Kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirsad Hadžikadić oglasio se na Facebooku poručivši kako je debata na TVSA otkazana jer je, kako navodi, kandidat SDA Bakir Izetbegović rekao da neće doći, a kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović nije ni odgovorio na poziv.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

– Maloprije sam dobio poziv sa TVSA – debata kandidata za člana Predsjedništva BiH, koja se trebala snimati u 13:00 sati, a emitovati večeras u 20:00 sati, je otkazana. Razlog: Izetbegović rekao da neće doći, a Bećirović nije odgovorio na poziv.

Ja sam svoje učešće na svim debatama potvrdio onog momenta kada sam dobio poziv, bez kalkulacija, svjestan da je to prije svega pravo građana da upoznaju kandidate i obaveza kandidata da se predstave građanima.

TVSA kaže da otkazuju jer ne žele da se ponovi scenarij sa N1. Zašto? Zar i to nije način da građani upoznaju kandidate za najčasniju poziciju u državi, one koji će nas predstavljati u unutrašnjim i međunarodnim odnosima? Zar i takav čin nije pokazatelj karaktera i sposobnosti kandidata da se suoči sa drugim vizijama, idejama i razmišljanjima? Da li javni servis ima pravo da na ovakav način zaštiti druge kandidate i utječe na formiranje mišljenja javnosti?

Nakon debate na FTV-u, mislio sam da su kandidati shvatili značaj ovakvog sučeljavanja. Opet sam pogriješio. Izgleda da se izborne kampanje i spremnost na stvarnu prezentaciju građanima svode na kalkulacije: koji je medij važniji, koji je protukandidat važniji i šta će donijeti više političkih poena.

Bakiru Izetbegoviću je danas nešto drugo bilo važnije – vjerovatno namješteni stranački skup ili plaćeni medijski nastup. Bećirović svakako misli da se kandidovao za poziciju Bakira Izetbegovića, a ne za poziciju člana Predsjedništva BiH.

Ni jedan ni drugi nisu svjesni odgovornosti pozicije za koju se kandiduju. Nisu svjesni ni odgovornosti prema državi, ni prema građanima. Ovo su koncepti između kojih mi trebamo birati i zbog kojih ne treba postojati treći put? Ja na to ne mogu pristati.

Sada sam ubijeđen više nego ikada da smo ispravno odlučili što smo građanima ponudili stvarnu alternativu, jer mi nudimo znanje, sposobnost i odgovornost! – zaključio je Hadžikadić.

Podijeli ovaj članak