UIO BiH: U Tuzlanskom kantonu pored mašine za rezanje duhana otkrivena i puška

2 min. čitanja

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u operativnoj akciji kodnog naziva “Rafter” na području Tuzlanskog kantona oduzeli su veću količinu duhana i duhanskih prerađevina kao i pušku u vrijednosti od 65.100 konvertibilnih maraka (KM).

“U operativnoj akciji kodnog naziva ‘Rafter‘, na osnovu operativnog rada i poduzetih operativnih taktičkih mjera izvršili su lociranje objekta gdje se vrši skladištenje i rezanje duhana za daljnju distribuciju i prometovanje od strane više lica na području Tuzlanskog kantona”, saopšteno je iz UIO-a BiH.

Tom prilikom izvršen je pretres stambenog i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

“Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 85 kilograma sitno rezanog duhana bez akciznih markica, 615 kilograma duhana u listu, kao i mašina za rezanje duhana. Također je pronađena i lovačka puška koja je privremeno oduzeta”, navodi se u saopštenju.

Također, na području grada Tuzle, kod četiri fizička lica pronašli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina je 2.946 paklica cigareta i 74 kilograma sitno rezanog duhana, 377 paklica ručno motanih cigareta.

Protiv osumnjičenih osoba biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 Krivičnog zakona BiH.

Podijeli ovaj članak