“Organizacija starješina VRS-a” pozvala na protest podrške Dodiku u Sarajevu

2 min. čitanja

“Organizacija starješina Vojske Republike Srpske” smatra da je krajnje vrijeme da se prestane sa političkim optužnicama, te u potpunosti podržava mirni protest “Srpska pred sudom” najavljen za petak, 1. septembar, u 18 sati ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

VEZANI TEKST – MUP KS još nije odlučio: Podnijeli zahtjev za 30 učesnika, a najavljuju “hiljade Srba” ispred Tužilaštva BiH

– Krajnje je vrijeme da se prestane sa političkim optužnicama, prvenstveno protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka nelegalnog i nelegitimnog Christiana Schmidta. Podizanje ovakve optužnice je van svih pravnih i zakonskih normi, ali nije neočekivana imajući u vidu dosadašnju praksu Tužilaštva i Suda BiH – saopćeno je iz ove organizacije.

“Starješine Vojske Republike Srpske” podsjećaju da je Republika Srpska nastala “u miru, da je sačuvana i odbranjena u ratu, međunarodno potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao međunarodnim ugovorom najviše pravne snage i da se to ne smije i ne može niko ugroziti”.

– Pozivamo da se na protestu mirno i dostojanstveno da do znanja svima da je Republika Srpska trajna kategorija i da to ne mogu ugroziti ni pojedini strani mešetari, a ni Sud i Tužilaštvo BiH – istakli su iz Organizacije starješina Vojske Srpske, prenosi RTRS.

Podijeli ovaj članak