OHR “upućuje” Dodika i njegove pristaše: Granica (ipak) nije opcija

2 min. čitanja

Tri petka za redom, na međuentitetskoj liniji, održavaju se protesti pod nazivom “Granica postoji”. Osim toga, predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegovi poslušnici sve više koriste termin granica kada govore o međuentitetskoj liniji.

U svjetlu tih događaja, OHR je odlučio istaći da granica između entiteta ne postoji. Ova institucija je uputila Dodikovim pristašama poruku objašnjavajući da je Ustavni sud BiH razmatrao ustavnost izraza “granica” u Ustavu RS u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz “granica” neustavan. Zbog toga je osporeni član Ustava RS izmijenjen, zamjenjujući izraz “granica” terminom “međuentitetska linija razgraničenja”. Dakle, ne postoji državna granica između entiteta.

Ustav BiH jasno nalaže slobodu kretanja širom zemlje. BiH i entiteti su obavezni da ne ometaju punu slobodu kretanja, bilo da se radi o licima, robi, uslugama ili kapitalu. Također, nijedan entitet nema pravo provoditi kontrole na liniji razgraničenja između entiteta, istaknuto je u saopćenju OHR-a.

Protesti koji se održavaju na međuentitetskoj liniji jasno ukazuju na potrebu da se tačno definiše terminologija koja se koristi u političkim i javnim raspravama u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da granica između entiteta ne postoji, važno je koristiti odgovarajući izraz, “međuentitetska linija razgraničenja”, kako bi se izbjeglo stvaranje eventualnih negativnih konotacija ili nesporazuma.

Ukazivanje OHR-a na ustavnu obavezu koja nalaže slobodu kretanja i nediskriminaciju na međuentitetskoj liniji ima za cilj očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Važno je da političke vođe u zemlji odgovorno koriste izraze koji neće izazvati pogrešno tumačenje ili negativne reakcije među građanima. Samo jasan i precizan jezik može doprinijeti izgradnji povjerenja i unapređenju međuetničkih odnosa.

Protesti “Granica postoji” trebaju biti podsjetnik političarima na njihovu odgovornost prema građanima i obavezi da rade na zajedničkom dobru Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će se političari okrenuti konstruktivnom dijalogu i pronalasku održivih rješenja koja će doprinijeti napretku zemlje, umjesto da koriste izraze koji mogu produbiti podjele i narušiti stabilnost.

Podijeli ovaj članak