Zelenski upotrebljava čeličnu metlu: Čišćenje u ukrajinskom Ministarstvu odbrane

1 min. čitanja

Vladu Ukrajine je u ponedjeljak potresla smjena šest zamjenika ministra odbrane, kako je javio Taras Melničuk, predstavnik Vlade u parlamentu, prenosi Anadolija.

Na Telegramu je Melničuk objavio da su zamjenici ministra Volodimir Gavrilov, Vitalij Dejnega, Hana Maliar, Rostislav Zamlinski, Denis Šarapov i Andrij Ševčenko smijenjeni sa svojih dužnosti. Istovremeno, Konstantin Vaščenko, državni sekretar Ministarstva odbrane, također je smijenjen. Prvi zamjenik ministra odbrane Oleksandr Pavljuk ostaje na svojoj poziciji.

Za sada nisu navedeni razlozi za smjene ovih visoko pozicioniranih dužnosnika.

Ova smjena dolazi nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio prethodnog ministra odbrane Oleksija Reznikova zbog korupcijskih skandala te umjesto njega postavio Rustema Umerova.

Ukrajina se već duže vrijeme bori s korupcijom i pokušava provesti ozbiljne reforme kako bi ojačala svoj politički i vojni sektor. Ova najnovija smjena u Ministarstvu odbrane svakako je dio tog procesa te će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj događaja i vidjeti koji su konkretni koraci koje će nova vlada poduzeti.

Podijeli ovaj članak