Njemački mediji se pitaju koliko daleko može ići Dodik: Zakonom o kleveti otvara put za diktaturu

2 min. čitanja

Koliko daleko može ići Milorad Dodik? Kako navodi Die Tageszeitung, ovo pitanje ne postavljaju samo novinari u Bosni i Hercegovini, nego i nevladine organizacije nakon što je predsjednik Republike Srpske dobio podršku u kriminaliziranju klevete u tom bh. entitetu. Sada, navodi ovaj njemački list, postoji bojazan da ovaj korak nije usmjeren samo protiv Dejtonskog sporazuma, već otvara put za diktaturu, kao u Bjelorusiji.

Die Tageszeitung navodi da je termin “kleveta” u ovom entitetu parafraza za “kritiku postojećih uslova”, te citira organizaciju Transparency International koja je navela da se ovim najavljuje “nova faza otvorene represije”, i da se RS time svrstava “među najgore autoritarne režime u ovom dijelu svijeta”.

Prema tumačenju novinara Ericha Rathfeldera, zakon je prvenstveno namijenjen za “novinare, medije, aktiviste, opozicione političare i svakoga ko kritikuje društvene prilike”. On upozorava da to nije samo slučaj u RS, nego bi pod ovaj zakon potpali i građani entiteta Federacije, pa čak i strani novinari ako rade na teritoriji Republike Srpske.

“Novim zakonom Milorad Dodik, koji ima dobre odnose sa Rusijom, odgovara na sankcije koje su mu lično uvele SAD i Britanija. Sada će EU i prije svega visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt morati reagovati ne samo verbalno već i praktično”, navodi Rathfelder.

“Hoće li biti jasnog i snažnog odgovora Schmidta, EU i SAD?”, pita on.

Navodi da u Sarajevu nema mnogo nade u to da bi Evropska Unija mogla da reaguje.

“Sa šefom vlade Viktorom Orbanom u Mađarskoj, desničarskom vladom u Italiji i desničarskim snagama koje stiču uticaj u Španiji, Skandinaviji i Njemačkoj, Dodik se sada može usuditi na takve korake”, navodi on.

Rathfelder ističe da se u BiH sada također povećava broj trupa Eufora.

“Međutim, u Sarajevu svi politički kampovi sumnjaju u političku volju Evrope da preduzme oštre mjere protiv Dodika. A SAD su se također pokazale kao neodlučne”, dodaje na kraju.

Podijeli ovaj članak