Napad dronom na Krimu izazvao evakuaciju i kratkotrajno zatvaranje mosta

2 min. ─Źitanja

Napad dronom na skladište municije na Krimu podstakao je vlasti da evakuiraju sve u radijusu od pet kilometara i nakratko obustave drumski saobraćaj na mostu koji povezuje poluotok s Rusijom, rekao je u subotu regionalni guverner kojeg je postavila Moskva.

Sergej Aksjonov rekao je da je do┼ílo do eksplozije u skladi┼ítu u Krasnohvardiiskeu u sredi┼ínjem Krimu, ali nije izvijestio o ┼íteti ili ┼żrtvama. Snimke koje su podijelili dr┼żavni mediji pokazuju gust oblak sivog dima na mjestu.

Aksjonov je rekao da je rije─Ź o ukrajinskom napadu dronom, ali trenutno nema komentara iz Kijeva, javlja Reuters.

Do kratkog prekida saobra─çaja na Krimskom mostu, oko 180 kilometara isto─Źno od incidenta s dronom, do┼ílo je pet dana nakon eksplozija koje su ubile dvije osobe i o┼ítetile dio ceste, ┼íto je drugi veliki napad na most od po─Źetka rata.

Drumski i ┼żeljezni─Źki most od 19 kilometara vitalna je logisti─Źka veza za ruske snage, a ─Źesto ga koriste i ruski turisti koji ljeti hrle na Krim.

Rusija optu┼żuje Ukrajinu za izvo─Ĺenje napada na most, a du┼żnosnici u Kijevu su ih do─Źekali bez preuzimanja direktne odgovornost.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je most bio legitimna meta jer je bio vojna opskrbna ruta za Rusiju.

Podijeli ovaj ─Źlanak