Nikšić odgovorio Izetbegoviću: Ne pristajem na matricu ‘neka naših makar i lopova‘

4 min. čitanja

Nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović danas u Sarajevu poručio da je jedino rješenje za formiranje Federalne vlade “triangl SDA-SDP-DF uz sve prateće manje stranke”, oglasio se i lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Baš mi je žao što smo povrijedili vjerska osjećanja lidera SDA pa su se, kako kaže,

‘Muslimani odazvali sastanku u vinskoj destileriji‘ sa delegacijom SNSD-a. Poznato je njemu da nisu jučer razgovarali predstavnici vjerskih zajednica nego delegacija Osmorke i delegacija SNSD. 

Neću ga uopšte podsjećati da je većina sastanaka nas dvojice bila u restoranu, niti gdje se on sve i s kim sastajao. Možda ga još uvijek boli, pa neću da otvaram stare rane, što je Dragan Čović izignorisao njegov poziv na burek, a odazvao se na naš i došao u Konjic. 

Nije problem gospodine Izetbegoviću gdje smo se sastajali ni vi, ni mi. Sve je to dio naše svakodnevnice. Problem je šta smo dogovarali na tim mjestima i kakve su posljedice. Vi ste u raznim restoranima na puno toga pristajali, čak na licu mjesta potpisali, a onda se nečeg sjetili pa izvršili, a znali ste i zaboraviti pa pogaziti svoj potpis i obećanje. 

Nama ne smeta da razgovaramo u Sarajevu, Mostaru, Konjicu, Banja Luci ili bilo kojem drugom mjestu. Sve je to Bosna i Hercegovina i u svakom njenom mjestu se osjećamo svoji na svome. 

Puno je važnije šta se dogovorimo, a kad se dogovorimo onda dogovor potpišemo u institucijama Bosne i Hercegovine, a posebno onda svi održimo riječ i realiziramo potpisano.  

Vaš pokušaj da nas uvrijedite svojom izjavom u stvari pokazuje da je sporazum dobar, u protivnom bi nas prozivali da smo izdali državu, a ne vjeru. Znate vi vrlo dobro da mi nikada ne bi pristali na bilo šta što bi ugrozilo Bosnu i Hercegovinu i njene građane. 

Moram vas razočarati nije to niko od partnera ni tražio od nas. Naravno da se nećemo nikada složiti kad je u pitanju vjera i njeno korištenje u političke svrhe. Iskreni vjernici moraju biti dobri ljudi. Oni ne kradu, ne lažu, ne traže u vjeri opravdanje za svoj kriminal. 

Ne pristajem na matricu ‘neka naših makar i lopova‘ ili na onu kojom su mene pokušavali uvjeriti kako ‘nije haram uzeti novac kad ti neko sam nudi, već da je haram tražiti‘.. 

Krajnje je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini prestanemo dijeliti na pravovjerne i one koji to nisu. Vrijeme je da pružimo ruku jedni drugima, da ostavimo iza sebe svađe, podjele i sukobe. Da se okrenemo budućnosti. 

Svaki i najmanji iskorak ka boljem, ugodnijem, sigurnijem životu i okruženju u našoj zemlji, svako poboljšanje koje vrati nadu bilo kojem našem čovjeku da će biti bolje, šansa je za opstanak Bosne i Hercegovine, naše domovine.

Ako će ti dogovori pomoći da naši ljudi koji su se spakirali umjesto da odu ostanu ovdje, a posebno da se naša djeca vrate u svoju zemlju vjerujte dat ćemo sve od sebe. 

Na kraju, ako bi to značilo da SDP treba ostati u opoziciji, pristao bih istog trena. Pa zašto je onda problem da SDA ode u opoziciju. To je najviše što trenutno možete uraditi za svoju zemlju”, napisao je Nikšić.

Podijeli ovaj članak