Nikšić o muzeju HVO-a na heliodromu: To se treba izmjestiti, ali ne želimo pokretati nove sukobe

3 min. čitanja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, na današnjoj press konferenciju u Mostaru dotakao se i pitanja izgradnje muzeja HVO-a na mostarskom heliodromu koji je tokom agresije na BiH bio logor u kojem su bili zatvoreni Bošnjaci.

Istakao je kako on lično smatra da se to treba premjestiti na drugu lokaciju ali dodaje da se o tome ne pita samo on.

– To je jedna od tema oko koje imamo različite stavove. Smatram da se povređuju osjećaji ljudi koji su bili zatvoreni i koji su preživjeli tu glogotu i smatram da se to treba izmjestiti. Naravno da to ne zavisi samo od mene i od moje želje i da smo spremni voditi pravnu bitku oko toga, ali nismo spremni da pokrećemo ponovo nekakve sukobe ili teme i da se sad fokusiramo na to umjesto da pokušavamo riješiti ono što jesu životna pitanja građana. Pripremamo zakonska rješenja koja bi trebala za ljude koji su prošli logore, zatvore, bez obzira čije, da stvorimo pretpostavke da država o njima vodi računa i da im da određenu materijalnu satisfakciju, rekao je Nikšić.

Na ovu temu nadovezao se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je kazao da se suosjeća sa svakom žrtvom ali da nema smisla dozvoljavati da se ta tema koristi u političke svrhe.

– Ja do kraja razumijem osjećaje svakog onog ko je stradao u ratu, bio to zatvorenik logora u Mostaru, bez obzira kojeg, Heliodroma ili Četvrte osnovne škole u kojoj je sada, a to sam rekao, sud i niko se nije sjetio da postavi to pitanje. Je li logor u Bugojnu stadion? Je li danas nešto drugo već stadion? Ili muzej u Jablanici? Ali da ne ulazimo u ta pitanja, stvarno suosjećam sa svakom žrtvom bio Bošnjak, Srbin ili Hrvat. Ali, dozvoliti danas da se neko igra s tim za potrebe trenutne politike pa onda spinujemo s tim, nema smisla. Imamo različita viđenja prošlosti, pogotovo vremena od 1991.,1992.do 1995.godine i kada bismo gledali povijesti kako je pisao predstavnik srpskog naroda, hrvatskog ili bošnjačkog, vidjet će to različito. Zbog toga je naš stav da ćemo se dogovarati oko onog što možemo i slažem se da trebamo zakonska rješenja, istakao je Čović.

Podijeli ovaj članak