Naredne dvije sedmice su ključne: Evo šta iz HDZ-a kažu kada će HNK dobiti Vladu

2 min. čitanja

Hercegovačko-neretvanski kanton devet mjeseci nakon općih izbora još čeka na novu Vladu. HDZBiH koji sa HDZ-om 1990 ima 14 od 20 ruku u kantonalnoj Skupštini potrebnih za većinu, dao je krajnji rok do kojeg se situacija “mora riješiti” – 15. juli.

Do tada bi se trebalo znati koji će im se blok pridružiti, onaj u kojem su SDA (sedam) i NES (jedan) ili SDP (tri), NiP (jedan) i HRS (dva zastupnika). Iz stranačkog vrha DF-a odlučili su da neće biti dio novog saziva Vlade HNK-a.

– Treba što prije formirati vlast, rokovi su davno istekli, a građani ispaštaju bez obzira na to ko je formira. U ovom momentu nedostaje ruku i grupaciji oko SDA, ali i nama izlaskom DF-a. Problem nam je napravio Željko Komšić, koji je prvobitno dao odobrenje za koaliciju s nama, a pod pritiskom SDA je odustao od toga, kaže Omer Hujdur, zastupnik NiP-a u Skupštini HNK-a.

Dodaje da su u toku pregovori sa svim stranama, te se nada da će se sve završiti do 15. jula. Ističe da imaju probleme u HNK-u, da se ništa ne dešava, da nema sjednica ni Vlade ni Skupštine, da sistem stagnira.

– Da bilo ko uđe u vlast, da se pođu rješavati stvari. Ode nam stanovništvo, ode nam omladina. Nećemo imati kome sjediti, razgovarati i rješavati probleme, poručuje Hujdur. 

Podijeli ovaj članak