Vijeće UN-a za ljudska prava raspravljat će o spaljivanju Kur'ana u Švedskoj

1 min. čitanja

Na zahtjev Pakistana, Vijeće UN-a za ljudska prava sazvat će vanredni sastanak o nedavnom spaljivanju Kur'ana ispred švedske džamije, rekao je glasnogovornik tog tijela u Ženevi u utorak, prenose strani mediji.

VEZANI TEKST – Arapski svijet kritikuje paljenje Kur'ana u Švedskoj, Maroko povukao ambasadora, reagirao i State Department

Po zaprimljenom zahtjevu iz Islamabada u ponedjeljak, Vijeće će održati hitnu raspravu “o alarmantnom porastu predumišljajnih i javnih djela vjerske mržnje koji se očituje aktualnim oskvrnjivanjem svetog Kur'ana u nekim evropskim i drugim zemljama”, rekao je.

Rasprava će se vjerojatno održati ove sedmice, dodao je. 

 Spaljivanje Kur'ana bio je prvi incident takve vrste u Stockholmu u nekoliko mjeseci. Policija u švedskoj prijestolnici odobrila je da se demonstracija održi nakon što su slične aktivnosti zabranjene u februaru.

Švedski sudovi presudili su da policija nije imala pravo odbiti zahtjev za spaljivanje Kur'ana. 

Švedska vlada rekla je da je demonstracija bila dozvoljena prema zakonima o slobodi izražavanja, ali da nije bila primjerena. 

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan ponovno je osudio paljenje Kur'ana i kritizirao što švedski sigurnosni aparat ne sprječava takve incidente. 

Podijeli ovaj članak