Više stotina nezadovoljnih uposlenika u zdravstvu poslali su poruku Vladi KS i resornom ministru zdravstva Harisu Vraniću da neće odustati od svog zahtjeva, a to je povećanje neto satnice sa 2,76 na 3,28 KM.

– Protesti su održani onako kako smo i zamislili – mirno i dostojanstveno. Zadovoljan sam brojem onih koji su došli pred Vladu iako je većina menadžera zdravstvenih ustanova opstruirala dolazak uposlenika. S obzirom da su protesti najavljeni od 13.30 do 15 sati, direktori im nisu dozvolili da izađu s posla dva sata, nego samo sat vremena. Sindikati raspolažu informacijom da je tako postupio menadžment JU Dom zdravlja KS – kazao je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

 VEZANI TEKST – Medicinari pred Vladom KS poručuju vlastima: U zdravstvu su minuti važni, a satnice mizerne…

Naveo je kako će sindikati već danas donijeti odluku i sutra najaviti tačan datum početka generalnog štrajka.

– Najvjerovatnije će to biti 18. septembar – dodao je.

Podršku radnicima u zdravstvu KS u generalnom štrajku danas je dao i Sindikat zdravstva Federacije BiH.

Njegov predsjednik Zijad Latifović kazao je kako će u znak solidarnosti sa radnicima u zdravstvu KS predložiti Upravnom odboru Federalnog sindikata da se na cijelom području FBiH održi jednosatni ili dvosatni štrajk upozorenja.

– Zakon o štrajku svim firmama i radnicima na teritoriji FBiH dozvoljava da mogu ući u štrajk upozorenja u znak podrške i solidarnosti sa drugima koji neće ometati proces rada. Ja ću to predložiti, a na Upravnom odboru Federalnog sindikata je hoće li to prihvatiti – istakao je Latifović.