Najveća opasnost iz Rusije prijeti BiH(?!) – Naša zemlja dobila najviše novca za borbu protiv štetnog ruskog uticaja

1 min. čitanja

Bosna i Hercegovina dobila je najviše novca za borbu protiv štetnog ruskog uticaja. Novac se distribuira iz specijalnih američkih fondova i našoj zemlji namijenjeno je i/ili isplaćeno skoro 90 miliona dolara.

Iz Fonda za suzbijanje ruskog utjecaja (CRIF) od 2017. godine plasirano je 1,5 milijardi dolara. Fond se oslanja na dva stuba – sankcioniranje američkih protivnika (CAATSA), te podršku iz State Departmenta i Američke agencije za pomoć i razvoj (USAID). 

Bosna i Hercegovina dobila je iz ovih izvora nešto malo više od 80 miliona dolara. 

Slijede Latvija, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Kosovo. Turska i Malta su na samom dnu liste evro-azijskih zemalja kojima SAD pomaže i posebnim fondovima da se bore protiv ruskog utjecaja. 

Fond je, inače, formiran 2017. godine na zahtjev oba doma Parlamenta SAD (Kongres). Od tada je kontinuirano pružana pomoć državama koje su na meti ruskih agresivnih nasrtaja. 

Ako je suditi po izdvojenom novcu, najveća opasnost iz Rusije prijeti BiH, piše politicki.ba.

Iz SAD su značajnu pomoć dodijelili državama kako bi bile u stanju nositi se s negativnim ruskim djelovanjem. Pomognuti su mediji, nevladin sektor, agencije za provođenje zakona…

Podijeli ovaj članak