“MUP TK nema odgovore”: Ministar govorio o vezi Sulejmanovi─ça i policije

3 min. ─Źitanja

Nakon trostrukog ubistva u Grada─Źcu koje je po─Źinio Nermin Sulejmanovi─ç, bosanskohercegova─Źk javnost je duboko potresena. Tome je najvi┼íe doprinijelo snimanje ubistva nevjen─Źane supruge Nizame He─çimovi─ç koja se od Sulejmanovi─ça sa k─çerkom krila kod svoje tetke.

Njenu lokaciju je znala samo policija, a naknadno je, na┼żalost, saznao i Sulejmanovi─ç. Pitanje ostaje – kako.

Ministar unutra┼ínjih poslova Tuzlanskog kantona┬áHajrudin Mehanovi─ç se osvrnuo na navode da je jedna policajka otkrila lokaciju Nizame He─çimovi─ç Nerminu Sulejmanovi─çu, ali i da je bio u prijateljskim odnosima sa rukovodstvom PU Grada─Źac, kazav┼íi da je na potezu Tu┼żila┼ítvo TK koje je pozvao da rasvijetli ove navode.

– Mogu─ça veza policijskih slu┼żbenika sa osobom koja je izvr┼íila te┼íko krivi─Źno djelo, vi┼íestruko ubistvo i ranjavanje na podru─Źju Grada─Źca, odgovor ne mo┼że dati MUP u ovom trenutku. Odgovori se nalaze u dokaznim materijalima koji su predmet obrade Tu┼żila┼ítva. Tu┼żila┼ítvo kad sa sigurno┼í─çu utvrdi da li postoji veza ili ne, o tome ─çe vas izvijestiti, kazao je ministar Mehanovi─ç, javlja N1.

Ovom prilikom je pozvao Tu┼żila┼ítvo da to utvrdi.

– Vidjeli ste da je policija prva koja je targetirana kao najslabija karika na prostoru TK. Cilj nam je da┬áono ┼íto ─Źinimo kao Vlada kroz ja─Źanje MUP TK, da se to vidi u radu,┬áporu─Źio je Mehanovi─ç.

Naglasio je i to da je nemogu─çe obra─Źun sa svim vrstama kriminala zapo─Źeti bez ─Źi┼í─Źenja svojih redova.

Pritisak Tu┼żila┼ítva TK na MUP ne postoji, isti─Źe on, ali postoji pritisak javnosti.

Na konstataciju novinara Nove da je Općinski sud prebacio odgovornost na MUP TK da nije dostavio dovoljno dokaza, on odgovara:

– U javnosti se pojavilo rje┼íenje prema kome nisu izre─Źene┬átra┼żene mjere zabrane prema ovom licu. Sud je za potrebu na┼íao da se brani, nismo mi krivi. Policija nije rekla da je Sud kriv, dokument koji je do┼íao u javnost nije predmet rada policije. Ali neko ima potrebu da se pravda.

Na koncu, on je poru─Źio da MUP ne─çe targetirati niti jednu instituciju, ali i da ─çe istraga pokazati da li je neko napravio propuste u radu.

Podijeli ovaj ─Źlanak