“Moramo to promijeniti” / Mijatović: Vidim da ga spaljuju ovi veliki Bošnjaci… – Ukoliko Denis Bećirović njega predloži za ambasadora, garantujem da će se SDP raspasti u 12.000 komada

6 min. čitanja

Izborni rezultat je sasvim dovoljan da vratimo eroziju onoga što je bh. politika u entitetu Republika Srpska i ono što je meni veoma značajno, po prvi put od Dejtona imamo potpuno multietičan Klub poslanika u RS-u. Pokret za državu je bh. reprezentacija i sada ćemo svi zajedno da sprovodimo ono što se zove bh. politika, istakao je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

“Ovaj rezultat pokazuje da se u RS-u otvara prostor za neke drugačije političke ideje i nema dilemeda je šteta što u prethodnim izbornim ciklusima nije bilo snage da se s nekim drugim kandidatom nastupi. Vidljivo je potpuno da imamo vlast i opoziciju koji su jednonacionalna strana i oni koji vode isključivo politiku koja se tiče interesa jednog entiteta u državi BiH. Ovo je istorijski rezultat, od Dejtona do danas najviši i to nam daje za pravo da nastavimo još jače. Bez dileme, građanska država je moguća, građansko uređenje države u moguće u RS-u samo se postavlja pitanje zašto to do sada nije bilo”, kazao je Mijatović te dodao kako “mu se čini da su članovi SDP-a neobično tihi kada je riječ o rezultatu u RS-u”.

“SDP mora iz teorijske faze da je stranka cijele države preći u manifestacionu fazu. Ja razumijem, 12 godina nismo bili prisutni u entitetskom Parlamentu, ali evo vratili smo se i prvi put imamo dva poslanika. Ono što smo napravili u RS-u je više nego značajno za SDP”, kazao je MIjatović te dodao kako Nermin Nikšić u potpunosti razumije dešavanja u cijeloj BiH.

“Nažalost kolege u Sarajevu su vrlo često orjentisani na onu famoznu priču BiH od Marin Dvora do Baščaršije. Ta njihova optika vrlo često ne dobacuje ni do Zenice, Tuzle, Bihaća, a ne Banje Luke. Mi kao SDP to moramo promijeniti, nosimo odgovornost građanske, multietničke BiH.”

Kaže da će biti dio pregovaračkog tima o koalicijama.

“Ukoliko hoćemo da promijenimo stvari, teško da to možemo uraditi iz opozicije. Naravno ne treba prihvatati učešće u vlasti po svaku cijenu, pogotovo u ovakvim više nego ludačkim uslovima kakve kreira vladajuća struktura. Moramo ispuniti naša obećanja prema građanima. Ja sam u startu rekao da neću biti dio bošnjačke reprezentacije, mogu biti samo dio bosanskohercegovačke reprezentacije koja će braniti interese i Bošnjaka i Srba i Hrvata, u konačnici građana u RS-u”, naglasio je.

Smatra da je, kada je u pitanju formiranje vlasti, došlo do zamjene teza.

“SDP, DF i SNSD su dobili članove Predsjedništva. Po Ustavu BiH članovi Predsjedništva imenuju mandatara za sastav Vijeća ministara. Dakle pozivam prevashodno Željka Komšića i Denisa Bećirovića da preuzmu odgovornost. Obaveza članova Predsjedništva je da dođu do jednog imena. Mi stalno funkcionišemo po nekim nepisanim pravilima i idemo linijom manjeg otpora. U ovom trenutku jedini odgovorni za formiranje vlasti su Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović. Puna je odgovornost na Komšiću i Bećiroviću”, kazao je.  

Mijatović, kako prenosi federalna.ba, ističe da na organima SDP-a uopšte nije bila tema koalicija sa SDA.

“Vlast Trojke će ostati u KS-u takva kakva jeste. Sada treba pričato o državnom nivou.”

O pristupu Ćamila Durakovića da je otvoren za saradnju sa Miloradom Dodikom kaže da je to put kod normalnih ljudi i da pozdravlja to što je Duraković rekao.

“Vidim da ga spaljuju ovi veliki Bošnjaci. Mislim da je krenuo odličnim putem. Ne možete na mrak ići mrakom. Mislim da bez dileme trebamo krenuti novim pristupom. Ćamil Duraković će imati punu podršku SDP-a u RS-u.”

Smatra da Opozicija treba na sudovima i Tužilaštvu BiH da dokazuje da je pokradena izborna volja građana.

“Ono što je meni kao legalisti bitno, CIK je donio konačnu odluku i to je za mene amin. Zaista treba odati počast tim ljudima, radili su pod strašnim pritiskom. Želim im se javno zahvaliti i reći svaka čast. Isto tako, sada je svima jasno da bez uvođenja elektronskog glasanja u BiH nikad pravda neće biti u potpunosti zadovoljena”, istakao je Mijatović te kazao kako je došlo vrijeme da SDP prvi put u istoriji vodi neko ko nije Bošnjak

Kaže da su mu i opozicija i vlast u RS-u tragikomični.

“Potpuno mi je svejedno da li Vučić Aleksandar voli Jelenu Trivić ili Milorada Dodik. Poručio bih Vučiću da je ovo BiH, nemojte se miješati bez obzira koga volite”, kazao je MIjatović te zaključio: “Vrijeme je da SDP prvi put u istoriji vodi neko ko nije Bošnjak. Ukoliko atmosfera bude takva, ni ja ne bježim od toga da se kandidujem. Ukoliko Denis Bećirović predloži Zlatka Lagumdžiju za ambasadora, garantujem glavom da će se SDP raspasti u 12.000 komada. Zlatko Lagumdžija je donio najcrnje dane za SDP”, zaključio je Mijatović.

Podijeli ovaj članak